Турция е основният търговски партньор на България извън ЕС

export-1

Турция продължава да бъде основният ни търговски партньор извън ЕС. Изнесените стоки към южната ни съседка за първото полугодие възлизат на 1,9 млрд. лева, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

В топ 3 на най-големите ни партньори са също Сингапур, където износът се увеличава от 8,9 млн. лева за първите шест месеца на миналата година до 538,7 млн. лева за същия период на 2014 г. По този начин страната се нарежда на второ място сред търговските ни партньори, изпреварвайки Китай и Русия, пише econ.bg.

Като цяло износът ни за трети страни намалява през първите 6 месеца с 12,1% на годишна база до 7,5 млрд лева. Все пак само за юни е отчетено повишение от 2% спрямо същия месец на предходната година до 1,4 млрд. лева.

Що се отнася до вноса, той също се понижава през първата половина на годината – с 6% до 9,4 млрд. лева. Данните на НСИ сочат, че най-много стоки продължаваме да внасяме от Русия – 3,4 млрд. лева, въпреки че стойността намалява с цели 26,5% на годишна база. Значителен обем стоки внасяме и от Турция, Китай и Украйна. Само за юни вносът ни от трети страни намалява с 9,9% спрямо същия месец на 2013 г. и е в размер на 1,5 млрд. лева.

Външнотърговското салдо на страната ни за първото полугодие е отрицателно и е на стойност 1,8 млрд. лева. Дефицитът след премахване на разходите за транспорт и застраховки на стоките възлиза на 1,3 млрд. лева.

За периода януари – юни тази година от България са изнесени стоки общо на стойност 20,1 млрд. лева. Това е спад с 3,4% спрямо същия период на миналата година. Общият ни внос също намалява за периода – 0,5% до 24,3 млрд. лева.

Така общото търговско салдо е отрицателно в размер на 4,1 млрд. лева за първите 6 месеца на 2014 г. Това е с 583,9 млн. лева повече в сравнение със салдото за първото полугодие на миналата година.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.