Транспортният сектор се развива най-добре, сочат индексите на оборота в услугите

transport

Индексите на оборота в услугите отчитат смесени резултати през второто тримесечие спрямо периода януари-март, но на годишна база е регистрирано повишение при повечето, сочат данните на Националния статистически институт. Индексите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи", „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" и „Други бизнес услуги".

Най-добре се развива транспортния сектор, като изключение прави водния транспорт, който се влошава рязко. В сектора на създаване и разпространени на информация и творчески продукти се отчита спад спрямо предходния период и скромно повишение на годишна база. Значителен ръст на годишна база отбелязват дейностите по охрана и юридическите дейности, пише infostock.

През второто тримесечие на 2014 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи", се е увеличил с 1.7% спрямо предходното тримесечие, сочат предварителните данни на НСИ. Най-висок ръст е регистриран при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 4.6%. Намаление се наблюдава при дейностите „Воден транспорт" и „Пощенски и куриерски услуги", съответно с 5.4 и 0.3%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" се е свил с 1.4% спрямо първото тримесечие на 2014 година. Най-голям спад е регистриран при дейностите „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" - с 3.6%, и „Далекосъобщения" - с 2.4%. Увеличение се наблюдава при „Информационни услуги" и „Издателска дейност", съответно с 4.1 и 0.6%.

При Други бизнес услуги най-висок ръст през второто тримесечие на 2014 г. спрямо предходния период е регистриран в „Дейности по разследване и охрана" и „Дейности по почистване", съответно със 7.1 и 6.8%. Най-голямо намаление спрямо първото тримесечие на 2014 г. се набюдава при „Други професионални дейности" - с 6.2%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 6.1%.

На годишна база през второто тримесечие на 2014 г. индексът на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" отчита значителен ръст от 13.4% в сравнение със същото тримесечие на 2013 година. Най-голямо е увеличението при дейност „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 24.1%. Продължава тенденцията на намаление при „Воден транспорт" - с 43.8%.

В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" през второто тримесечие на 2014 г. е отчетен ръст с 0.3% спрямо второто тримесечие на 2013 година. Най-висок ръст е отбелязан при дейност „Информационни услуги" - с 21.1%. Намаление се наблюдава в „Далекосъобщения" и „Издателска дейност", съответно с 8.1 и 1.0%.

При Други бизнес услуги най-голямо увеличение спрямо второто тримесечие на 2013 г. е отчетено в „Дейности по охрана и разследване" (15.0%) и „Юридически дейности; Счетоводни и юридически дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението" (14.0%).

Спад се наблюдава при „Други професионални дейности" - с 10.4%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 10.0%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.