Топ-100 Софтуерни компании в България: първата по рода си класация на най-успешния технологичен сегмент в страната - приходи, печалба и работни места

Стоте най-големи софтуерни компании в България са реализирали приходи от близо 280 млн.евро през 2010, показват окончателните данни.

За първи път в 20-годишната най-нова история на софтуерния бизнес в страната, независимата агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. изготви класацията Топ-100 софтуерни компании.

Софтуерна компания номер 1 е с 19,8 млн.евро приходи, а номер 100 - с 320 хил.

По отношение на бенчмарка на индустрията, в класацията намират място:

  • Independent Software Vendors: 53
  • Software developers: 17
  • Software distributors: 5
  • Software integrators: 21
  • Vendors: 4

Още по-впечатляващ е резултата на стоте най-печеливши софтуерни компании в България. Чистата им печалба достига близо 39 млн.евро - с ръст от приблизително 24% за 2010/09. Това показва стабилност в условия на трудни икономически години. Да припомним и едно друго изледване на CBN - софтуерният бизнес е втория по големина на печалбата от 10-те технологични сегмента след телекомите.

Най-печелившата компания в класацията е с 8,4 млн.евро чиста печалба.

Най-многобройната група - тази на независимите софтуерни доставчици - (Independent Software Vendors) държи 41% от приходите, 44% от печалбата и 47% от персонала.

На второ място по приходи се нареждат компаниите от бизнеса с разработка на софтуер (Software developers). Tе имат 35% от приходите (тук е и компания номер 1), 35% от печалбата и 36% от персонала.

Трето място заема групата на софтуерните интегратори (Software integrators). Те държат сумарно 11% от приходите, 9% от печалбата и 14% от персонала.

В класациите са включени и прогнозите на агенцията за 2011 и 2012 година за приходи, печалба и заети.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.