„Топливо” АД ще изкупува обратно собствени акции и ще увеличава капитала си

Finanzen

Общото събрание на акционерите на „Топливо” АД, проведено на 24.09.2014 г., е взело решение за обратно изкупуване на собствени акции на дружеството, както и за увеличение на капитала. 
Минималната цена на обратното изкупуване е 5 лв., а максималната цена е 12 лв. за брой. На обратно изкупуване подлежат до 3% от общия брой акции (162 504 засега) в рамките на една календарна година, а срокът на извършване на изкупуването е 5 години.

Освен това общото събрание е овластило Съвета на директорите на дружеството да увеличава капитала му до достигане на общ номинален размер от 50 млн. лева (в момента катпиталът е 5 416 829 лв.) чрез издаване на нови акции, включително привилегировани.

Обратното изкупуване на акции от „Топливо” АД ще започне през 2015 г., а увеличението на капитала ще стартира при подобряване на финансовите показатели на дружеството, заяви в интервю Щилиян Стоянов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Топливо” АД, както и член на Надзорния съвет на „Синергон холдинг”.

„Синергон холдинг” АД е мажоритарният акционер в „Топливо” АД, като притежава над 73% от капитала на дружеството. Останалите акции са собственост на „Алинац България”, ТБ „Инвестбанк” и пенсионни и догововрни фондове, които държат малък дял от капитала. Физически лица също притежават някакъв процент. От своя страна „Топливо” АД държи 100% от капитала на „Топливо” ООО, гр. Москва.

За второто тримесечие на 2012 г. „Топливо” АД отчете консолидирана загуба в размер на 3.038 млн. лв., като година по-рано тя е била 1.601 млн. лв. или се е увеличила близо два пъти.

На неконсолидирана база месец по-рано дружеството отчете загуба в размер на 2.858 млн. лв., което означава, че при консолидацията тя се е повишила със 180 хил. лв. или 5.9%.

Акците на „Топливо” АД се разменяха по 6.30 лв. в петък на 26 септември. За деня покачването им беше с 8.62%. Борсата започна търговия с тях при ниво от 5.80 лв., като най-високата цена за петък беше 6.45 лв. Това е и най-високата цена за еддна година назад, а най-нискака 52-седмична цена е 3.10 лв. За една година акциите на „Топливо” АД са нараснали с 88.12%, а от началото на годината са нагоре с 87.44%. Пазарната капитализация на дружеството е над 34 млн. лв.

 

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.