Томислав Дончев: Внедряването на ERP системи е приоритет на държавата и бизнеса

SDIM8347

 „Има много важни публични политики, но най-важната политика, която трябва да е приоритет на всяко следващо правителство, е подкрепата за малките и средни предприятия и българския бизнес. Ако не се грижим за двигателя, нямаме автомобил“. Това заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който откри конференцията „Евро-финансирано ЕRP: проблеми и решения“, организирана от Microsoft и LLP Dynamics. По думите на министъра, частният и публичният сектор имат една обща цел - да внедрят повече решения за управление на бизнеса, които да направят българските предприятия по-конкурентоспособни.

„Ако в България имаше внедрени над 1100 системи за управление на бизнеса, ефективността на производството, на управление на ресурсите, на целия бизнес, би била по-висока“, категоричен бе Дончев. Той допълни, че към момента по схемата за покриване на международно признати стандарти на ОП „Конкурентоспособност“ има подписани не по-малко от 450 договора в тази насока.

До няколко седмици предстои и обявяването на успешните проекти по конкретната процедура на оперативната програма, финансираща внедряването на ERP системи - "Международно признати стандарти и внедряване на системи за управление", стана ясно на събитието. Към момента подадените проекти са общо 1273, като се очаква повечето от тях да са именно за системи за управление на бизнес процесите. Одобрени от тях ще бъдат 250 проекта, както за ERP, така и за въвеждане стандарти за качество, каквито например са ISO стандартите.

По думите на Божидар Крапчев, управляващ партньор в LLP Dynamics, около 80% от успешните проекти ще бъдат за внедряване на ERP решения, което само по себе си може да създаде проблем за пазара на подобни услуги. Той обясни, че при нормални условия се внедряват около 60-70 такива проекта годишно, което означава, че след обявяването на спечелилите бенефициенти, търсенето значително ще превиши предлагането. Тъй като целият цикъл за финализиране на евро-финансираните проекти е 12 месеца, ще се очертаят два основни проблема – недостатъчен капацитет на внедрителите на ERP да задоволят търсенето, и недостатъчно време за самото внедряване. Затова съществува опасността някои фирми с успешни проекти да не успеят да усвоят спечелените от тях европейски средства, предупреди той.

В тази насока, компанията предлага някои конкретни стъпки, за да успее секторът да отговори на предизвикателството. Такава стъпка са разработените предефинирани (fast-track) системи, които значително скъсяват периода на внедряване до 3 месеца, при нормално изискуемо време за завършване на цикъла от около година. Създадени са системи за няколко индустрии, подали най-значителен брой проекти, сред които са хранително-вкусовата, дистрибуцията, търговията с бързооборотни стоки, произвoдството, и др.

Мениджърът посъветва подалите проекти да направят предварителна подготовка преди старта на изпълнение на инициативите, за да могат да улеснят изпълнението в най-кратки срокове. „Много внимавайте и при избора на консултант“, подчерта още той.

Изпълнителният директор на Microsoft Георги Ранделов сподели, че е разговарял с фирми, които преди избухването на кризата не са мислили за ERP решения, но към момента вече са категорични, че няма да могат да оцелеят без тях. Той призова публичните власти, които управляват европейските средства за бизнеса, да поседват опита на останалите страни от Централна и Източна Европа, които използват двустепенни системи за оценка на проектите и напълно електронни процеси по кандидатстване.

„Използвайте евросредствата, това може да е трудно и да изисква време и ресурси, но размерът на безвъзмедната помощ сега, в началото е най-голяма, в бъдеще тя постепенно ще намалява. Обръщайте внимание на всички детайли!", посъветва участниците в дискусията Габор Вице , работещ по програмата за консултиране на бенефециентите EUGA в Унгария. Той сподели своя опит и добри практики в усвояването на средства за ERP по еврофондовете, като беше категоричен, че 8 години след старта на им, те са повлияли положително както за пазара на ERP системи, така и за ефективността на малкия и среден бизнес.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.