Телекомуникационните компании в България планират над 600 млн. лв инвестиции

communication-1

Въпреки рекордния спад за бизнеса в България през 2013 г. телекомуникационните оператори планират ръст на вложенията си за 2014 г. Според годишния доклад за състоянието на сектора за 2013 г., подготвен от Комисията за регулиране на съобщенията общите инвестиции на компаниите от бизнеса в България за 2014 г. ще бъдат 624 млн. лв.

Това е първото увеличение на сумата от три години - за 2013 г. тя е била 524 млн. лв., което е с 4% под тази за предходната година, пише "Капитал".

Най-голямо вложение в бранша се очаква да направи "Глобул", чийто нов собственик Telenor предприе цялостна подмяна на мрежата. Макар общата стойност на проекта да е близо 300 млн. евро, не е ясно на практика каква част от него ще бъде реализирана тази година. Около 200 млн. лв. пък са планираните инвестиции на "Мобилтел" за 2014 г. Операторите влагат средства основно за въвеждане на нови технологии в мрежите си.

Другите тенденции за индустрията, валидни както за световния, така и за местния пазар, са увеличаване на дела на мобилния достъп до интернет, намаляване на значението на приходите от пренос на глас и консолидация (в някои сегменти на пазара).

2013 е годината с рекорден спад в индустрията на телекомуникациите като цяло в България - 8.4%, какъвто не е имало за последните пет години. Общият обем на приходите в сектора за изминалата година е 2.544 млрд. лв. (3.3% от БВП на страната), като това число се базира на данни, подадени в регулатора от 862 дружества. Общо за последните пет години телекомуникационните компании са изгубили 23.6% от общите си приходи, а само за 2013 г. числото нето е 234.6 млн. лв. Най-много спрямо предишните години падат приходите от фиксирани и мобилни гласови услуги и линии под наем. Растящите сегменти като пакетни услуги и пренос на данни пък са се увеличили с по-малък процент спрямо предходната година. С други думи, движещите сили на индустрията нямат достатъчно ускорение все още, за да компенсират потъването на традиционните й източници на постъпления заради конкуренцията и регулациите.

Въпреки че пазарът на телеком услуги в световен мащаб все още не се е възстановил, очакванията за 2014 г. все пак са за слабо нарастване на приходите. Прогнозата на Gartner Inc. за 2014 г. предвижда увеличение на постъпленията от телекомуникационни услуги в рамките на 1.2% спрямо 2013 г., като се очаква те да достигнат 1.65 трилиона щатски долара.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.