Творческите индустрии с най-динамично развитие в сектора на услугите

film

През второто тримесечие на 2013 г. производството на филми, ТВ предавания и музикални произведения у нас отбелязва 36.9% ръст спрямо същия период на предходната година. В сравнение с първото тримесечие на годината при творческите индустрии също се наблюдава двуцифрен растеж от 15.3%, показват предварителните данни на НСИ за сектора на услугите през периода април-юни 2013 г.

Веднага след сектора на аудиовизуалните произведения по темп на развитие  се нарежда този на ИТ услугите с ръст на оборотите от 19.5% на годишна и 12.4% на тримесечна основа. Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и  творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 1.6% спрямо първото тримесечие на 2013 година и с 1.9% спрямо същия период на 2012 г. Спад е регистриран при „Издателска дейност“ и  „Далекосъобщения“ - съответно с 2.7 и 2.3%.

През второто тримесечие на 2013 г. общият индекс за сектор "Транспорт, складиране и пощи"  нараства със 7.5% в сравнение със същото  тримесечие на 2012 г., което се дължи най-вече на ръста в дейност „Сухопътен транспорт“ (11.8%), докато при „Воден транспорт” е отчетено намаление от 23.5%. Сходни тенденции се наблюдават и на тримесечна база, като статистиката отчита съществен спад и на въздушния транспорт – 7.7%.

При "Други бизнес услуги" най-голямо увеличение за година е регистрирано в „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската  дейност” - с 38.4%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила” - с 23.8%.  Съществено намаление се наблюдава при „Дейности по почистване” - с 22.3%.

 

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.