С над 1 млрд. лв са нараснали депозитите в банките

spend

През август депозитите в банките са нараснали с 1 млрд. лв., след увеличение с 369 млн. лв. през юли и спад с 1 млрд. лв през юни, сочат данните на БНБ.

Обемът на влоговете на неправителствения сектор се покачва до 58.4 млрд. лв. през август, поставяйки нов рекорд. От тях депозитите на домакинствата са 39 млрд. лв. или с 8.5% повече от същия месец на предходната година. Депозитите на бизнеса са 16 млрд. лв. и нарастват с 9.1% на годишна база.

Само влоговете на банките намаляват, с 9.6% на годишна база, до 3.4 млрд. лв, съобщава Money.bg.

В същото време ръстът на кредитирането е едва 2.4% на годишна база през август. Общият обем на отпуснатите кредити е 55.7 млрд. лв., като спрямо юли има спад със 76 млн. лв. Силен ръст бележи само кредитирането между финансовите предприятия, което се увеличава с 31.2% на годишна база, до 1.25 млрд. лв. Качеството на кредитния портфейл на банките се влошава през август. Лошите и преструктурирани заеми без овърдрафта нарастват с 41 млн. лв., до 22.4% от всички отпуснати кредити.

Данните на БНБ ясно показват, че докато банковата система е стабилна и банките са готови да си оказват подкрепа в случаи на ликвидни проблеми, кризата в кредитирането за бизнеса и потреблението отново се влошава. Това се дължи и на ограничено търсене на кредити, тъй като перспективите за растеж и потребителските нагласи в потиснатата от дефлация икономика на България не предполагат нито засилване на инвестициите, нито по-голямо крайно потребление на пазара.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.