Страхът от природни бедствия пренарежда пазара на имоти

blokove

Ако до преди земетресението от 22 май и продължаващите валежи 32% от търсещите нов дом са планирали да си купят жилище над шестия етаж, за да се радват на хубава гледка, то сега процентът им се е свил на едва 15%. Това показва проучване на пазара на имоти на АДРЕС Недвижими имоти, според което все повече купувачи се обръщат към по-безопасния при трусове и по-защитения от течове първи етаж.

„Заради активното строителство през последните години високият етаж бе единствената възможност за купувачите да имат хубава гледка. На последния етаж се намираха и някои по-атрактивни имоти – мезонети, жилища с големи тераси и т.н. По тези причини те бяха сред най-предпочитаните от купувачите, но тенденцията се обърна зн          ачително през последния месец”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „Несигурността при трусове на високите етажи, както и уязвимостта им при обилни и продължителни дъждове, които причиняват течове и влага, накара много хора да променят първоначалните си планове”, добавя той.

Проучването показва, че към 74% от купувачите са склонни да си изберат жилище между втория и шестия етаж, като само месец по-рано процентът им е бил 63%. Интересът към първия етаж е нараснал от 5 на 11%.

Според експертите, трусовете тепърва ще дават своето отражение върху пазара на имоти, като прогнозата е много от жителите на големите градове се насочат към закупуване на по-ниски жилища в провинцията.”Тенденцията на растящ брой запитвания за селски къши е факт през цялата последна година. Основният мотив досега беше да имат спокойно място за пълноценна почивка през уикенда. След събитията обаче ниските къщи могат да намерят и друго приложение. Според експертите, макар селските къщи да не са по-безопасни от жилищните блокове, те представляват алтернатива за временно пребиваване в случай на бедствие.”, се посочва в анализа.

Друг двигател на пазара в провинцията е миграцията от селата към градовете, най-вече от страна на младите хора, търсещи по-добра работа Динамиката на сделките в градовете е нараснала с около 25% през последната година, като около 2/3 от купувачите са млади хора под 40 години. Търсят се по-скоро маломерни жилища, основните купувачи на които са млади семейства с деца, а продавачите им – затруднени финансово хора.

Ценовите нива в страната са силно зависими от големината и цялостното състояние и икономическа активност в съответния град. Отстъпките играят по-сериозна роля отколкото в София, коментират още от агенцията. Колкото по-малък е градът, толкова по-голяма е разликата между първоначално оферирана цена и реална стойност на сделката. Докато в по-големите градове като Сливен, Ямбол, Стара Загора продавачите правят компромис с около 3 000 евро, то в по-малките населени места като Елена, Балчик и Сандански средният размер на отстъпките е около 5 000 евро, отчитат от компанията.

Същевременно банковото кредитиране не е така силно разпространено в провинцията, както в столицата. По-голямата част от купувачите разполагат с пари кеш, независимо дали са спестени или придобити от продажба на друг имот, коментират анализаторите.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.