Статистиката отчете минимален ръст в промишленото производство

industrial-place

Индексът на промишленото производство е нараснал минимално с 0,2% през месец юли 2014 г, показват данни на НСИ. Спрямо същия период миналата година обаче, се наблюдава спад. 

Най-сериозен принос за неговата положителната тенденция има отразеното увеличение в сферата на производствената промишленост, което се равнява на 2 на сто. Заедно с това ръст има и в добивната промишленост в рамките на 1,5 на сто. От друга страна в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 0,6%.

Изчисленията на националната статистика показват, че най-голямо увеличение в размер на 27,4% в областта на преработващата промишленост има в производството на превозни средства, различни от автомобили. Освен това ръст има съответно в производството на тютюневи изделия (с 23,4%), производството на изделия от други неметални минерални суровини (с 5,8%), производството на лекарствени вещества и продукти (с 5,3%) и други.

От друга страна е отчетен спад при производството на химични продукти (с 10,2%), производството на облекло (с 2,1%) и обработката на кожи (с 1,7%).

Данните на НСИ отчитат намаление на годишна база при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Той е в рамките на 11,9 на сто. Намаление е регистрирано още в добивната промишленост (с 0,9%). В преработващата промишленост е регистриран ръст от 3,9%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.