Сред първите сме по корупция в ЕС

CORRUPTION-ONTARIO-facebook

България, Гърция, Румъния и Италия  държат първата позиция по нива на корупцията в ЕС. Това става ясно от последния доклад на Transparency International, цитиран от Euobserver. Те са намират на 69-то място.

Все пак държавите се подобрили малко положението си, като са мръднали няколко места напред. Четирите страни са с равни показатели за честота на подобни порочни практики.

Дания пък е страната, в която даването на пари под масата и други подобни схеми, се случват най-рядко. След нея "по чистота" се нареждат Финландия и Швеция.

Експертите в доклада отбелязват, че страните от ЕС са значително по-напред в класацията в сравнение с държави като Русия и Украйна. Въпреки това те са били разтърсени от немалко скандали, свързани с корупцията, пише iNews.

За незавидната позиция на страната ни спомагат и скандалните назначения на важни постове, като това на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В доклада е обърнато внимание на протестите у нас срещу назначения и като корупцията като цяло.

Възприятията на европееца към такива практики не са се променили особено през тази година, но все пак се отчита леко подобрение. Това според експертите донякъде се дължи на по-стабилната икономическа ситуация поне за момента, което провокирало националните правителства да тръгнат на борба срещу корупцията по високите етажи на властта, коментират експерти от организацията.

"Ние знаем, че нито едно усилие за борба с корупцията няма да има нужния ефект, докато корумпираните властимащи имат възможността да крият парите си в чужди държави. Затова ЕС трябва да действа за пресичането на прането на пари и да ударят компаниите, използвани за прикритие на подобни практики", казва шефът на европейския офис на Transparency International Карл Долън.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.