Спад на износа на България за ЕС

export-import

Износът на България за ЕС намалява с 0.9% за първите четири месеца на годината спрямо същия период на предходната година и е в размер на 8.3 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 72.3% от износа за държавите - членки на ЕС.

През април 2014 г. износът за ЕС намалява с 3.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.1 млрд. лева. Вносът на България от ЕС за периода януари - април 2014 г. нараства с 4.6% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 9.9 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

През април 2014 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 0.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - април 2014 г. е отрицателно и е на стойност 1 666.8 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1 212.9 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите четири месеца на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г. най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (49.9%). Най-голям спад се наблюдава при износа от секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти" (28.3%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (19.6%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (21.5%) е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-голямо намаление (6.7%) се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" .

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.