София продължава да държи първенство по високи заплати

zaplata

София предлага минимум 100 лв. по-висока заплата в сравнение с провинцията, показва справка на „Монитор” в електронната трудова борса на Агенцията по заетостта.

Данните показват, че възнаграждението на една и съща позиция зависи от града, а преимущество има столицата. Така например магазини във Варна, Бургас и Велико Търново търсят продавач-консултанти за 450-500 лв., докато в столицата възнагражденията варират между 500 и 600 лв.

Най-съществена разлика има в заплащането на служителите в колцентрове. В столицата, където основно са концентрирани този вид центрове и съответно се търсят най-много кадри, заплатата започва от 1550 лв. Във Варна сумата е два пъти по-ниска.

По данни на Националния статистически институт през юни средната заплата в страната е била 802 лв. Най-висока тя е била в София – 1063 лв., следвана от Стара Загора с 850 лв, Враца – 808 лв. и София – област с 796 лв. Най-ниското средно възнаграждение през юни в било във Видин - 567 лв.

Това, че най-високата заплата в София се дължи на факта, че именно в столицата са най-високоплатените позиции, според справката на електронната борса. Фирмите търсят програмисти срещу 3500 лв., а на търговски анализатори и специалисти по маркетинг се предлагат 2000 лв.

Що се отнася до техническите кадри, които според бизнеса са сред дефицитните професии, то провинцията предлага по-добри заплати. Работодателите в София, които търсят заварчици и шлосери, предлагат възнаграждение около 400 лв., докато във Велико Търново и Шумен тези служители си докарват над 700 лв.

„Хората не бива да забравят, че в София стандартът на живот е по-висок. Тези, които смятат да търсят работа в столицата, трябва да предвидят и наем и едва след това да преценят дали си струва”, обяснява специалистът по подбор на персонала Десислава Христова.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.