Служебният министър на транспорта иска спиране на концесията за Летище София

samolet-Reuters

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев поиска спиране на концесията за Летище София.

Алексиев предлага на Министерския съвет концесията да бъде прекратена на базата на експертен анализ, който е показал, че процедурата не е в интерес на държавата, както и че не може проблемите на БДЖ да се решават за сметка на летището.

Предложението ще бъде внесено в Министерският съвет следващата или по-следващата седмица.

На пресконференция в транспортното министерство Алексиев посочи, че „международната обстановка е сложна“, а стратегическата инфраструктура е важна, предвид, че турска фирма проявяваше интерес към летището.

Алексиев припомни и че китайски инвеститор има интерес към БДЖ, като се водят преговори за инвестиции и оздравяване на държавните железници.

Министърът подчерта, че концесията със сигурност ще повиши летищните такси, тъй като изискваната от концесионера първоначална такса от 550 млн. лв. ще бъде призната за разход.  Това ще доведе до отлив на трафик през България и летището, смята той.

Алексиев сравни и процедурата за столичното летище с тази за летището в Белград, където са подадени 20-на оферти. Според него не е направено достатъчно за популяризиране на процедурата в чужбина с цел получаване на повече и по-добри оферти.

Според министъра държавата трябва да наеме международен консултант, за да се проучат възможностите за развитие, очаквания трафик, капацитета на летището и необходимите инвестиции. На тази база трябва да се направи и визия за развитие на аеропорта.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.