Сериозен спад на оборотите отчитат рекламата и творческите индустрии

film

Рекламната дейност отчита спад от 19.7% през първото тримесечие на 2011 г., а при производството на филми, музика и ТВ предавания намалението е дори по-голямо – 24.4%. Това показват данните на Националния статистически институт за оборотите в областта на бизнес услугите.

Според изследването, спрямо предходното тримесечие растеж бележи сектора на транспорта и логистиката, нараснал средно с 4.4%. Увеличението се дължи на дейностите,  „Сухопътен транспорт” и „Складиране,  обработка на товари и спомагателни дейности в транспорта”,  които нарастват спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. съответно с 6.8 и с 5.2%. Същевременно намаление е регистрирано при: „Воден транспорт” - със 7.3%, „Въздушен транспорт” - с 1.4%, и „Пощенски и куриерски услуги”  - с 6.7%, отчита статистиката.

В сектора на информацията и далекосъобщенията е отчетен спад от 0.7%, като най-значително е понижението при рекламните услуги.  Намаление с 5.7%  е регистрирано и при  „Информационни услуги”. В същото време е нараснал оборота в издателската дейност, далекосъобщенията и ИТ услугите.

При Други бизнес услуги най-голямо увеличение спрямо първото тримесечие на 2011 г. е отчетено в туризма – с 14.8%, охранителните услуги и административните офис дейности – съответно  с по 11.8%.  Най-значително е понижението в категорията  „Други професионални дейности”, с над 28%, рекламата и архитектурата.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.