Световната банкова индустрия излезе от фазата на възстановяване

banking-financial-sectors

Световната банкова индустрия излезе от фазата на възстановяване за първи път от началото на финансовата криза, въпреки че повечето европейски кредитори все още изостават. Това показва проучване на консултантската компания Boston Consulting Group (BCG) за конкуренцията в банковия сектор и глобалния риск 2014-2015 година.

Според проучването, банките в Северна Америка отново демонстрират значителен икономически възход и което е по-важно сериозен ръст на икономическата печалба, докато сред конкурентите им в Европа се забелязват само признаци на възстановяване, съобщава infostock.

Икономическа печалба (ИП) е останалата печалбата на дружеството след приспадане на всички разходи, включително и разходите за разпределяне на дивиденти за акционерите. Банките в Саеверна Америка генерират 18,0 млрд. евро (около $22,5 млрд.) през 2013 г., или с 3 базисни пункта повече в сравнение с общата сума на активите преди четири години, когато е отчетена отрицателна ИП - от 6 до 23 базисни пункта.

Последното изследване на BCG се базира на мониторинг на повече от 300 банки, притежаващи общо повече от 80% от световните банкови активи.

Икономическата печалба на банките в Северна Америка възлиза на 25 млрд. евро. ИП се подобрява и при кредитните институции в Близкия изток, Африка и Азиатско-тихоокеанския регион.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.