Световната банка очаква 1,7% икономически ръст на България за тази година

economic

Световната банка предвижда 1,7% растеж на икономиката на България през тази година. За следващата и по-следващата година стойностите са в размер на съответно 2,4% и 2,8%, съобщава Econ.bg.

Като цяло финансовата организация намали прогнозата си за световния икономически растеж до 2,8% тази година и 3,4% през следващата. Причина за това са по-ниските перспективи пред САЩ, Русия и Китай. В същото време от Световната банка призовават развиващите се пазари да засилят икономиките си, преди Федералният резерв да повиши лихвените проценти.

По отношение на най-голямата икономика в света САЩ организацията прогнозира растеж от 2,1% през тази година. В предишния доклад от януари очакването бе за повишение от 2,8%.

За силно развитите икономики прогнозата е за растеж от 1,9%, а при развиващите се – 4,8%. Като причина за това се изтъкват лошото време в САЩ в началото на годината, кризата в Украйна, ребалансирането на китайската икономика и др.

Растежът в развиващите се страни остава твърде скромен, за да създаде необходимите работни места, които да подобрят живота на най-бедните 40% от световното население“, коментира в доклада президентът на организацията Джим Йон Ким. Според него страните трябва да инвестират повече в структурни реформи, за достигнат нужния икономически растеж.

По отношение на Европа и Централна Азия от Световната банка отчитат скромното възстановяване във развиващите се страни в началото на годината, въпреки влиянието на кризата в Украйна. Наблюдава се и повишение на индустриалното производство, благодарение на ръста на износа в еврозоната. Като цяло от организацията смятат, че ситуацията в Украйна е отнела 1% от растежа в региона.

Прогнозата за Русия е, че през тази година БВП на страната ще нарасне с едва 0,5%. За следващата година обаче се очаква ръст от 1,5%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.