Ръст на кредитирането в Централна и Източна Европа прогнозира Уникредит

salary

Корпоративният сегмент ще бъде основната движеща сила на кредитирането на Централна и Източна Европа през следващите години. Причината е, че икономическото възстановяване, което се наблюдава в Западна Европа, ще доведе до съживяване на бизнес дейностите в региона. Това показва последното проучване за банковия в сектор в ЦИЕ през 2014 г. на икономическите анализатори на Уникредит, осъществено сред 13 страни.

От средата на 2013 г. растежът на кредитирането се ускорява с умерено темпо, докато растежът на депозитната база остава стабилен, за да послужи като здрава опора за постепенното преминаване на сектора към нов банков модел, показва още анализът.

Увеличаване на промишленото производство в ЦИЕ при запазване на диференциацията между страните

„Най-очевидната позитивна макро тенденция, която възникна в Централна и Източна Европа през 2013 г., беше възходът на промишлеността, който би трябвало да продължи и през 2014 г.“, посочи Джани Папа, Директор на УниКредит за Централна и Източна Европа. „Признаците на икономическо възстановяване в Западна Европа се изразяват в по-голямото промишлено производство в ЦИЕ, макар че разликите от страна до страна остават“.

От началото на 2013 г. промишленото производство се увеличи с повече от 5% годишно в повечето страни. Като допускат, че растежът на износа в Германия ще продължи през 2014 г., последван от възстановяване навсякъде в икономическия и паричен съюз (ИПС) на ЕС, анализаторите очакват още по-голям напредък в развитието на промишлеността.

Цялостният среден регионален реален ръст на БВП се предвижда слабо да се увеличи до +2.0 % през 2014 г. и 2.5 % през 2015 г., което ясно ще надмине ИПС, който ще постигне съответно 1.5 % и 1.8 %.

По-добър баланс на съотношението кредити към депозити в региона

„Като гледаме в перспектива, смятаме, че постепенното подобряване на икономическата активност на региона ще бъде придружено от по-нататъшно ускоряване в растежа на кредитирането“, подчерта Джани Папа. „Този възход ще бъде задвижван основно от корпоративния сегмент“.

Растежът на депозитите остава на задоволително ниво, което подпомага постепенното преминаване на банковия сектор на ЦИЕ към нов бизнес модел, отличаващ се с по-устойчива структура на финансиране. От 2008 до 2013 г. общо заемите за ЦИЕ1 са нараснали с 20 % при постоянни нива на валутен обмен над 113 % за периода 2005-2008 г. Общо депозитите за ЦИЕ са нараснали с 34 % при постоянни нива на валутен обмен между 2008 и 2013 г. над 55 % в периода 2005-2008 г. Вследствие от това съотношението заеми към депозити в региона на ЦИЕ се е подобрило от 114 % в най-връхната точка на глобалната финансова криза до 102 % през 2013 г., което показва много по-добър баланс, показват анализите на финансовата институция.

Несигурното качество на активите и свръхрегулацията крият рискове

През 2013 г. прогнозираният среден размер на възвръщаемостта на активите на банките в ЦИЕ беше 1.5 %, с 2.0 % в Турция и до минус 2.1 % в Словения, сочат данните на Ункредит. За сравнение, прогнозираният среден размер на възвръщаемостта на активите на германските банки миналата година беше 0.3 %.

„Освен различните предизвикателства пред бизнеса, несигурността за развитието на качеството на активите и множеството международни и местни разпоредби поставиха под въпрос нашия сценарий“, каза Кармелина Карлуцо, заместник-директор на отдел „Стратегически анализ“ на банката за Централна и Източна Европа. Независимо от това, тази година се очаква постепенно подобрение на коефициента на влошените кредити в ЦИЕ. По отношение на риска от самоунищожителната свръхрегулация, експертите призовават към по-добро хармонизиране в региона.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.