Ръст на индустриалното производство в България

Industrial

Индексът на промишленото производство в страната е нараснал с 0,8% на месечна база, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ) за ноември 2015 г. Регистрираното покачване за предпоследния месец на годината спрямо 2014 г. е 1,7%.

Най-високо е покачването на производството в добивната промишленост, където на месечна база ръстът се очаква да бъде 11%. Преработващата индустрия също се покачва, макар със скромните 0,2%. За сметка на това е регистриран спад в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%.

По-дребната разбивка на данните показва, че печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители бележи растеж с 14,9%, производството на тютюневи изделия - с 8,2%, производството на дървен материал и изделия от него се покачва с 6,9% (тук не се включва производството на мебели), производството на метални изделия, без машини и оборудване и ремонта и инсталирането на машини и оборудване – по 5,1%.

Производството на химически продукти; компютърна техника, електронни и оптични продукти; текстил и облекло е спаднало съответно с 12,3%, 4,8%, 4,6% и 3,8%.

Преработващата промишленост расте на годишна база с 4,6%, а добивната – с 1,3%. Спрямо ноември миналата година производството и разпределението на топлоенергия и електричество е спаднало с 6,7%. На годишна база най-голям растеж се наблюдава при производството на превозни средства (26,5%), печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (24,1%), производството на метални изделия, без машини и оборудване (17%), производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон (15,8%), производството на изделия от други неметални минерални суровини (14,4%).

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.