Ръст на депозитите от предприятия

Finanzen

Банките в България са се застраховали срещу риска от спекулативни атаки и през август са увеличили привлечените средства с 888 млн. лв. Така общата сума на активите нараства с 968 млн. лв., до 80.4 млрд. лв. или 87.4 млрд. лв. с включване на банковата група КТБ.

Данните на БНБ показват, че увеличението се дължи синовно на приток на депозити от предприятия. Депозитите със срок над 7 дни от граждани и домакинства нарастват с 293 млн. лв., а тези от кредитни институции намаляват с 232 млн. лв, съобщи Дарик.

Засилило се е отпускането на заеми между самите банки. Така свободният ресурс е инвестиран основно във вземания от кредитни институции, които се увеличават с 1.1 млрд. лв.

Същественото увеличение на средствата по разплащателни сметки и междубанкови депозити до 7 дни с 843 млн. лв. или 11.6% значително надхвърля намалението при паричните средства. Портфейлите с ценни книжа са с 43 млн. лв. по-малко спрямо края на юли поради свиването на финансовите активи, държани за търгуване.

Натрупаната обезценка на активите за 27-те институции в края на август е 588 млн. лв., при 626 млн. лв. за същите банки година по-рано. Към края на месеца печалбата на 27-те банки е в размер на 556 млн. лева.

И докато междубанковото кредитиране расте, корпоративните заеми намаляват с 35 млн. лв., а експозициите на дребно, с 12 млн. лв.

Данните отразяват свитото търсене на кредити в страната и предполагат тенденция на поскъпване на кредитния ресурс, заради големия обем на привлечените депозити в банковата система.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.