Процедура за 62 млн.лв. за стартиращи предприятия ще помогне на близо 400 фирми

cash

Процедура за 62 млн.лв., специално за стартиращи предприятия, която се очаква да подпомогне близо 400 новооткрити фирми ще бъде открита през месец юни по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност". Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на работна среща на тема: „Развитие на региона, инвестиции и бизнес климат“, която се проведе в Силистра.

Представителите на местния бизнес имаха възможност да се запознаят с условията за финансиране на проекти и за увеличаване на продажбите чрез инструментите на ИАНМСП в България и чужбина. Беше обсъдена и възможността за изграждане на Индустриална зона в града.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че се работи за облекчен достъп до финансиране на малките и средните предприятия в страната. "Българските компании ще имат възможност да се възползват от процедури за безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) за близо 400 млн. лева през настоящата година, както и от финансовите инструменти, които предоставят за малки и средни предприятия от Българската банка за развитие, която по плана Юнкер ще издава до 100% гаранции по кредитите за МСП", подчерта Борисов.

По думите му Силистра е сред приоритетните области по Оперативната програма, а от стартирането й към момента са сключени общо 9 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с място на изпълнение област Силистра на обща стойност 14,1 млн. лв. "Разчитаме чрез новия подход за регионална приоритизация да получим повече проекти от регионите", каза още той.

Съветникът на икономическия министър г-н Любомир Ганчев допълни, че по програмата до края на годината предстои процедура за подобряване на производствения капацитет, за която е заделен ресурс от 150 млн. лева за нови машини и оборудване, а други близо 110 млн. лева са предвидени за иновации. "30 милиона лева са и средствата за тази година за създаването на клъстери", допълни той.

На събитието присъстваха кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, народният представител от г-н Александър Сабанов, зам.-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-жа Меджиде Ахмедова, кметове на населени места, общински съветници, експерти от местната и държавна администрация, индустриалци, предприемачи, представители на местния бизнес.

Заместник-министър Борисов посети и местно предприятие за производство на елеватори, верижни транспортьори, семечистачни и зърно чистачни машини, което изпълнява проект за внедряване на иновации в производството по ОПИК.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.