Производителите на билки също ще получат достъп до европари

greek-inula-1418500-m

През есента производителите на билки ще могат да кандидатстват по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на откриването на Еньовденския събор в Старозагорските минерални бани.

На този етап обаче, билкарите ще могат да кандидатстват само за финансиране на инсталации за преработка на билки. „Билката е дар от природата. Държавата може да подкрепи природата да дава този дар, а не да я унищожава“, каза още министърът и припомни, че в новия програмен период има допълнително подпомагане за традиционни български растения като маслодайната роза, лавандула и етерично-маслени продукти.

По думите на Танева, трябва максимално да се облекчат административните режими относно разрешението за бране на билки. Ето защо, в момента с подкрепата на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин се правят и изменения в нормативни актове, които биха облекчили труда на хора , които се занимават с такава дейност.

Същевременно министърът уточни, че програмата за селските райони в своята част „Агроекология“ предвижда действия за опазване на околната среда, така че да се берат билки без да унищожават.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.