Приемът на студенти държавна поръчка намалява с 8%

students-Pixabay

С 8% ще бъде намален приемът на студенти държавна поръчка в университетите. Това съобщи днес пред журналисти служебният министър на образованието Николай Денков, цитиран от агенция Фокус.

Според статистика, представена от Денков, за периода 2010-2015 г. Учениците, завършили средно образование, са намалели с 25%, но броят на субсидираните от държавата студенти в университетите е останал без промяна.

Предвижда се намаляване на приема на студенти в направленията  икономика, администрация и управление, туризъм, защото около 20-30 на сто от завършващите се реализират на позиции, които изискват висше образование.

Специална подкрепа ще се гарантира за направленията като история, археология, философия, филологиите, тъй като в тях се подготвят специалисти, които след това лесно могат да станат преподаватели с допълнителна квелификация по педагогика.

В направленията педагогика, математика, информационни и комуникационни технологии се предвижда увеличаване на приема на студенти заради интереса на бизнеса към такива специалисти и добрата реализация на студентите.

Регионалните университети ще трябва да подготвят тригодишни програми за устойчиво развитие, тъй като някои от тях са фокусирани върху специалностите, за които се намалява приема. Целта е те да развиват перспективни за съответния регион направления.

Същевременно след посещения в няколко от най-големите индустриални предприятия в Североизточна България - „Солвей Соди” , „Девня цимент”, „Агрополихим”, „Алкомет” и „Амилум България”, служебният министър на икономиката Теодор Седларски и представители на фирмите са се обединили около мнението, че най-големият проблем за бизнеса е намирането и развитието на кадри.

Дружествата сами търсят начини за решаване на проблема, но се опасяват от непреодолими проблеми пред реализацията на бъдещите им планове, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Министър Седларски и представителите на Министерството на икономиката се запознаха с новите инвестиционни проекти на „Солвей Соди“, сред които дестилационната инсталация, открита през 2015 г. и новия котел на циркулиращ кипящ слой, произведен по изключително модерна технология, който се очаква да бъде официално въведен в експлоатация през тази година.

В „Девня цимент“ представителите на Министерството на икономиката се срещнаха с ръководството на завода и с генералния директор Стефано Коста, които представиха корпоративния профил на „Хайделберг Цимент България“. Дружеството е лидер на местния пазар с производствен капацитет от 2 млн. тона цимент годишно, като от влизането си на българския пазар през 1998 година в компанията са инвестирани над 670 млн. лв. за придобиване и модернизация на процесите и на производствените мощности.

По време на посещението си в „Агрополихим“ министър Седларски и екипът му се срещнаха с двама от изпълнителните директори на предприятието – Искър Искров и инж. Красимир Бербенков. Гостите бяха запознати с направените инвестиции в нови съоръжения и с модернизирането на производствените технологии. Бяха обсъдени перспективите пред развитието на предприятието, което е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в производството на фосфорни торове на Балканския полуостров. И по време на тази среща отново беше поставен проблемът с недостига на кадри и бяха обсъдени начините за решаването му. Ръководството на „Агрополихим“ е инвестирало в обучението на 200 инженери и редовно предлага стажове на желаещи младежи, които са в процес на обучение. За решаването на проблема с кадрите се подготвя и изграждането на обучителен център за предприятието. Двамата изпълнителни директори поискаха съдействие от държавата за привличане на кадри от съседни и близки до България страни.

По време на посещението в „Алкомет“ – предприятие лидер в производството на алуминиеви, валцови и пресови изделия с 35-годишна история - министър Седларски и екипът му се срещнаха с председателя на Надзорния съвет г-н Фикрет Индже, който запозна гостите с дейността на дружеството. Фирмата произвежда пълната гама алуминиеви полуфабрикати – домакинско, техническо и контейнерно фолио, листа и ленти. Компанията се нарежда сред 100-те най-добри български фирми по приходи от дейността и ръст на печалбата, както и сред 20-те най-големи български износители. Над 90% от продажбите са насочени към страните от ЕС, главно Германия, Полша, Италия, Австрия и Дания. „Алкомет“ предстои да инвестира в завода близо 40 млн. евро. С новата инвестиционна програма на предприятието за периода 2016-2017 се предвижда разкриването на около 100 нови работни места.

Част от обиколката на министър Седларски беше и завод в „Амилум България“, лидер на Балканския полуостров, покриващ най-високите международни стандарти за качество на дълбочинна преработка на царевица по безотпадна американска технология. Председателят на Управителния съвет Светлозар Караджов подчерта, че за последните осемнадесет години в завода са инвестирани над 70 млн. евро, а среднодневният капацитет на мелене е увеличен близо четири пъти.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.