Преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции продължават през февруари

transatlantik

Преговорите между Европейския съюз и САЩ за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще бъдат възобновени най-рано през февруари 2015 г., съобщиха от Европейската комисия, в навечерието на днешната визита на еврокомисаря по търговия Сесилия Малстрьом във Вашингтон.

Осмият кръг от преговори трябваше да се проведе тази седмица в Брюксел, но беше отложен, за да се предостави време на новия състав на Европейската комисия да се запознае с темата.

Европейският комисар ще се срещне днес с главния преговарящ на САЩ в тези преговори Майкъл Фроман. Европейската комисия отказа да коментира евентуалния срок за приключване на преговорите.

"Процесът на преговори продължава активно и е твърде рано да се говори за времето на приключване", съобщават от ЕК, цитирани от Дарик.

Първоначално договорът за свободна търговия трябваше да бъде факт преди края на 2014 г., но на срещата на върха през юни беше решено сключването му да бъде отложено за 2015 г., а е много вероятно това да стане през 2016 г.

Между САЩ и ЕС остават много проблемни въпроси, като различните регулации в основни области, сред които зашитата на правата и здравето на потребителите, защитата на търговските марки, както и очакваните негативни ефекти, които ще има споразумението върху отделни сектори.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.