Подадените проекти на млади фермери надхвърлят почти двойно заложения бюджет

finance-11

Общо 2621 заявления за подпомагане за над 65,5 милиона евро подадоха млади фермери по подмярка „Стартова помощ за млади земеделски стопани” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г, съобщиха от държавен фонд „Земеделие“.

Срокът за подаване на проекти изтече на 24 юли 2015 г. Сумата на субсидията за подадените към момента проекти надвишава значително бюджета от 35 милиона евро, предвиден от държавата за настоящия прием за млади земеделски стопани. Това предполага преминаване към процедура по ограничен бюджет и предстоящ ранкинг на проектите, което означава, че с предимство ще се финансират тези, които са събрали най-голям брой точки.

Най-много млади стопани са подали заявления в областите Благоевград (343 броя) и Пловдив (248 броя), а най-малко кандидати има в областите София-град (13 броя) и Смолян (22 броя).

Приемът на заявление по атрактивната за млади земеделски стопани подмярка беше отворен по-малко от месец след старта си на 29 юни 2015 г. Тази година фермерите можеха да подават проектите си и онлайн на сайта на ДФЗ.

Подмярка 6.1. не е обвързана с пряко финансиране на инвестиционни разходи, а е насочена към подпомагане процеса на създаването на жизнеспособни и устойчиви земеделски стопанства. Подкрепа се оказва и за поемането от млади хора на вече съществуващи стопанства, както и насърчаване на заетостта и създаването на работни места. Общият размер на финансовата помощ за един кандидат е не повече от левовата равностойност на 25 000 евро, които се изплащат на два транша.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.