Парите от депозитите от КТБ не доведоха до повишение на активността на пазарните участници

geld

Според Българска фондова борса, очакванията на участниците на пазара в началото на декември е било, че част от изплатените гарантирани депозити в „Корпоративна Търговска Банка” АД, ще бъдат пренасочени към капиталовия пазар и това е довело до повишаване на ценовите равнища на акциите, търгувани на борсата. В същото време обаче, тези очаквания не доведоха до повишена пазарна активност, смятат от оператора.
Одитът на „Корпоративна търговска банка” АД показа, че кредитният портфейл на банката възлиза на 5.335 млрд. лв. , като обезпечението към него е едва 13% или той е обезценен с над 4.2 млрд. лв. Гарантираните депозити, които хората могат да изтеглят от банката, пък са за 3.7 млрд. лв.
Освен тов в средата на миналия месец Парламентът обсъди и прие промени в пенсионната система, които отново провокираха всеобща атмосфера на несигурност сред инвеститорите, в резултат на което цените спряха възходящото си движение, казват от борсата.
Според промените работещите младежи, които са родени след 1959 г. и са сключили първия си трудов договор, ще имат възможност да изберат дали вноските им за втора пенсия да отиват в частните пенсионни фондове или в НОИ. Ако те не направят избор, вноските им за втора пенсия ще отиват автоматично в НОИ и това ще е невъзвратимо, като тепърва, до 31 март, ще се мисли как да се направи така¸че младежите отново да прехвърлят вноските си от НОИ в частен пенсионен фонд ако пожелаят, тъй като в момента тази възможност не съществува.
Реализираният оборот от акции през декември е бил с 43% по-нисък от този през ноември, но през ноември почти 50% от оборота е бил формиран от няколко големи сделки с еднократен характер между институционални инвеститори.
През декември основният индекс на БФБ - SOFIX нарасна с 1.49%, достигайки 522.1 пункта в края на месеца. По-широкият и с равни тегла BGTR30 също се повиши с 1.07% и достигна 407.5 пункта в края на месеца.

 

Пазарната капитализация на Основния пазар на БФБ достигна 3.913 млрд. евро, което представлява ръст от 3.59% на месечна база.
На тримесечна база, за периода от октомври до декември, общата пазарна капитализация на борсата е паднала с 4.76% спрямо предходното тримесечие до 2 102 764 575 лв. Три месеца по-рано тя е била 2 207 915 712 лв. На регулирания пазар BaSE са сключени 887 броя сделки, като само с акции те са 755 броя.

 

 

Общият оборот на регулиран пазар за четвъртото тримесечие е над 9 млн. лв., а лотовете за същия период са над 8 милиона.
През последното тримесечие на годината няма новорегистрирани емисии и такива, чиято регистрация е прекратена. Общо на пазара има регистрирани 267 емисии акции, от които 50 са на дружества със специална инвестиционна цел, които се търгуват на отделен сегмент.

 

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.