Паника превзе БФБ-София

stocks

В резултат от нарасналото социално и политическо напрежение, за втори пореден ден инвеститорите на БФБ-София разпродават масово, като акциите на почти всички водещи компании се движат стремглаво надолу. След като във вторник основният индекс на борсата SOFIX се сви с 2.11 % до 393.29 пункта, днес, след новината за депозираната от премиера Бойко Борисов оставка на правителството, и четирите борсови индекса са на червено.

Към 14.21 часа, най-голям спад от 2.424% отчита индексът BGTR30, като само две от 30-те най-ликвидни дружества регистрират ръст на цената на книжата си - Стара планина Холд АД и Доверие Обединен Холдинг АД. При индексите, SOFIX се понижава с 1.991%, BG40 – с 1.321%, a BGREIT – с 0.879%.

Най-драстичен срив има при цената на акциите на Топливо АД, която се сринаха с -19.522 до 1.852 лв. Акциите на Трейс Груп Холд АД, един от основните изпълнители на правителствените инфраструткурни мегапроекти, се понижават с 8.468% до при последна сделка, осъществена на цена от 3.167 лв. за акция.

При финансовите институции, цената на ценните книжа на Първа инвестиционна банка се понижи с 9.140% до 1.690 лв, но към 14.22 часа вече се покачи до 1.810 лв. Централна кооперативна банка регистрира спад от 7.045% до 0.818 лв. за акция.

От днес влиза в сила решението на Комисията за финансов надзор да спре търговията с акциите на енергоразпределителните дружества ЧЕЗ и Енерго-Про за тридневен срок, което вчера хвърли в шок фондовия пазар. Не по-малка паника предизвика отнетия под продължителен обществен лиценз на ЧЕЗ, предвид, че две от дружествата на чешката компания се търгуват на БФБ-София.

Днес се осъществи и аукционът на Държавни ценни книжа за 800 млн. лв., с които да се покрият разходите по изплащането на субсидиите за земеделските производители. Резултатите от търга ще станат известни след като Българската народна банка уведоми участниците и финансовият министър подпише документите, както изисква процедурата. Към момента, макар и в оставка, Симеон Дянков все още е финансов министър, след като Томислав Дончев не встъпи в длъжност, така че се очаква политическата нестабилност да не възпрепятства процедурата. Според източници на DarikFinance, аукционът ще се окаже успешен, тъй като банките не са поискали висока лихва, за да купят от предложените облигации.

*Публикацията не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.