Пазарът на индустриални площи в ЦИЕ се възражда

logistic

Втората половина на годината донесе положителни резултати за пазара на индустрилани площи в Централна и източна Европа, показва анализ на компанията Colliers International, в който се представят тенденциите на някои от основните индустриални пазари, включително Белград, Братислава, Букурещ, Будапеща, Киев, Москва, Прага, София, Варшава, Загреб, Талин, Рига и Вилнюс .

"През 2013 г. търсенето на логистични площи нарасна на повечето пазари, изпреварвайки стойностите на усвоените площи от предишни години." Въпреки че 2014 г. не стартира така силно и отчете лек спад в активността, в сравнение със същия период на миналата година, през второто тримесечие трендът се обърна и усвоените индустриални площи се увеличиха с общо 1.29 млн. кв. м. за последните 6 месеца, коментира Деймиън Харингтън, регионален директор “Проучвания” в Colliers, Източна Европа.

За първото полугодие на тази година, Варшава регистрира най-високите си стойности на отдадени брутни площи от 2012 г. насам, а само за периода април-юни Будапеща достигна 80% от обема на усвоени площи за цялата 2013 г. Пазарът в Прага стартира добре годината и продължи да поддържа стойности по-високи от тези през същия период на отминалата 2013.

Според доклада на Colliers към края на полугодието около 2,48 млн. кв. м. нови индустриални площи са в процес на изграждане. Приблизително 86% от тях се намират в Москва, следвана от 7% в Прибалтика, 2% в Прага и Киев, и 3% във Варшава, Братислава и София.

Общо 886,120 кв. м. ново предлагане е реализирано на пазара през първата половина на 2014, което е с 50% повече в сравнение със същия период на миналата година. Търсенето в сегмента се засилва, особено за опцията „по поръчка на клиента“. Основната експанзия на индустриални площи е в големите логистични центрове на Чехия, Полша и най-вече Унгария.

Компаниите от сектора на електронната търговия, специализирания транспорт и логистичните мулти/интермодални оператори, както и тези на автомобилната индустрия, са основен двигател за сегмента на тези пазари. От компанията очакват структурните промени и растежът в този сектор да продължат в рамките на ЦИЕ.

Свободните индустриални площи в региона регистрират нива от 7,4%, което е малко под 7.6% от 2013 г. Въпреки обема ново предлагане, реализирано на пазара за периода или в процес на изграждане, отчетливият ръст на много от пазарите компенсира въздействията на по-високите нива незаети площи за първите шест месеца на 2014 г.

Изграждането на спекулативни проекти остава по-скоро свито като в повечето случаи - гарантирано от наематели, които предварително са се ангажирали с наем или покупка. Докладът констатира, че на десет от тринадесет от анализираните пазари се отчитат стабилни или намаляващи свободни площи през първото полугодие.

С изключение на Рига и Вилнюс, другите пазари в региона регистрираха незначителен спад или стабилни наеми при първокачествени складови площи, в сравнение със същия период на 2013 г. Подобна тенденция беше отчетена и за по-големите логистични помещения. Пазарите в Братислава, Талин и Вилнюс регистрираха ръст в наемите, докато на останалите индустриални пазари те се стабилизираха или спаднаха леко.

Търсенето към момента е силно, успоредно с големи обеми ново предлагане в целия регион, което предоставя все повече възможности и за двете страни. Пазарът е благоприятен за наемателите, а по-ниските цени позволяват бързо абсорбиране в условия на свръхпредлагане, както личи по високите нива на усвояване през второто тримесечие на 2014 г.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.