Пазарният лидер в сектора на фасилити мениджмънта продължава да се разраства

office-cleaning-Pixabay

Най-голямата компания за фасилити мениджмънт услуги в България - „Мундус Сървисиз“ АД, се разраства. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши днес на фирмата да придобие компанията за изграждане и поддръжка на електрически инсталации и мрежи „Ей.Ес.Ес.-България” ООД.

„Мундус Сървисиз“ беше сформирана през 2016 г. от обединяването на две от водещите компании на пазара - „Фасили Оптимум България“ и „Вики Комфорт“. Тези две дружества, заедно с „Ей.Ес.Ес.-България”, са в топ пет на компаниите с най-големи приходи на пазара на фасилити услуги за 2014-2015 г., показва справка на КЗК.

Обединяването на „Фасили Оптимум България“ и „Вики Комфорт“ се финансира от инвестиционните фондове EMP Invest Bulgaria (Empower) и KJK Capital. Собственикът и основател на „Вики Комфорт“ Лъчезар Петров получи миноритарен дял „Мундус“ и зае поста главен изпълнителен директор. Бившият изпълнителен директор на „Фасилити Оптимум“ Бисера Иванова стана зам.-изпълнителен директор на компанията.

Според антимонополния регулатор пазарът на фасилити мениджмънт услуги в България се характеризира с множество участници, част от които предоставят комплексна услуга, а други са специализирани в предлагането само на един вид услуги, но без особени инвестиции могат да разширят портфолиото си от услуги. КЗК смята, че всяко предприятие, заето с определен вид услуга по поддръжка на сгради, следва да се счита за потенциален конкурент по отношение и на други услуги, които до конкретния момент не извършва.

Това е една от причините Комисията да счита, че сделката не нарушава конкуренцията на пазара. Регулаторът смята и че няма вероятност от установяване на господстваща позиция на пазара, защото пазарният дял на новата компания е под 40%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.