Очаква се автомобилният сектор да завърши с растеж 2015 г.

auto

Над 50 компании произвеждат в България компоненти за автомобилната индустрия. Това каза по време на дискусия "Технологии за агроиндустрията, промишлеността и инфраструктурата" изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

Според Илия Келешев, председател на Българска браншова камара "Машиностроене" заетите в това производство са не повече от 20 хиляди, при около 100 хиляди работещи в машиностроителните заводи. Той посочи, че все още една от причините за интереса на инвеститорите са сравнително по-ниските заплати в България, но има и други фактори за този интерес - например изгодните условия при инвестиции на зелено.

Келешев отчете, че при частите за автомобилната индустрия в България вече се произвеждат не само например кабели и калъфи за автомобили, а и значително по-сложни системи като климатици. Той обаче смята, че съседна Румъния например ни е изпреварила при това производство. Все пак очакванията му са  2015 г. да приключи с растеж за сектора, съобщава duma.bg.

Много от германските леки автомобили са направени от български и италиански компоненти, заяви Сандро Салмоираги, президент на италианската Федерация на производителите на инвестиционни стоки. Той изтъкна, че износът на италианските машиностроителни компании е достигнал 26 млрд. евро през 2014 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.