Очакват се няколко ключови инвестиции в Северозападния регион

investment-3

Очакваме три ключови инвестиции да се осъществят в рамките на следващите три до шест месеца в периферията на Северозападния регион - Плевен, Ловеч, като постепенно вървим към по-тежките градове като Видин. Това сподели в предаването "Преди всички" Стамен Янев, който оглавява Агенцията за инвестиции.

"На финалната права сме с няколко ключови инвестиции за Северозападния регион, които скоро ще бъдат обявени. Говорим за автомобилната индустрия, която през последните години се развива много динамично в България - над 130 компании оперират в България и произвеждат части за големите автомобилни концерни."

90 до 100% от автомобилите, които се движат в Европа, имат части, произведени в България, отбеляза Янев. С министерството на икономиката работим за привличането на истински автомобилен производител в България, допълни той:

„Вероятно усилията ни ще бъдат насочени към възможността в България да се произвеждат електромобили или пък, ако не на този етап да имаме производство, голяма част от научно-развойната дейност, която е ключова за тази специфична индустрия, да се осъществява в България. Голямата ни амбиция е тук да има един голям научно-развоен център, който да събира умовете, познанията и достиженията в тази област на немската индустрия, а и на китайската индустрия“.

„Ако през миналата 2017 година достигнахме връх за последните три години на проекти, зад които страната е застанала – инвестиционни проекти, които получават сертификат от нас и от Министерството на икономиката – 31, а общият им обем от инвестиции е приблизително 350 милиона лева, в началото на тази година имаме 10 такива проекта, но общата им стойност е над 600 млн. лева, а са минали едва четири месеца от началото на годината. Смело мога да твърдя, че тази година ще бъде доста не само динамична, но и резултатна“.

Десетте проекта са в секторите автомобилна индустрия, химическа индустрия, логистика и транспорт, IT сектор, аутсорсинг. Зад тези 10 проекта стоят около 1 000 нови работни места. За миналата година новите работни места са били повече – приблизително 3 500, уточни Янев. Той посочи още, че инвеститорите се насочват към райони с добро покритие на образователни институции заради обезпечаването на кадри.

Цялото интервю  можете да чуете на: http://bnr.bg/horizont/post/100966800/stamen-anev

 

Източник: БНР

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.