Офис сгради и парцели на фокус: Как ще се развива пазарът на бизнес имоти през 2018 г.

offices

Миналата 2017 г. беше годината на търговските центрове за пазара на бизнес имоти в България. Тази година се очертава да е годината на офисите, както и на индустриалните имоти и парцелите.

2017 г. приключи като рекордна за сделките с офиси под наем най-вече заради засилената активност на компаниите от ИТ, ВРО и аутсорсинг сектора. През миналата година беше договорена и най-голямата сделка на офис пазара – за 20-те хил. кв.м, които VMWare ще наеме в Garitage Park на Околовръстния път в София.

Присъствието на силни наематели, много от които утвърдени световни имена, както и стабилното развитие на пазара след кризата и увеличеното предлагане на качествени продукти, все повече привличат вниманието на международни инвеститори.

През миналата година най-новите играчи на българския пазар станаха южноафриканските публични фондове, които действат на територията най-вече на Централна и Източна Европа. През тази година явно профилът на купувачите ще се разширява с превес на чуждестранните пред местните инвеститори.

С малки стъпки

През първото тримесечие на 2018 г. се открояват три малки, но много знакови сделки за пазара на офиси засега само в София (извън София само пазарът в Пловдив се развива по-динамично, но едва ли би привлякъл вниманието на инвеститори извън местните).

Първата трансакция може да се окачестви като голяма рядкост, защото е за сграда в центъра на столицата с ключов наемател посолството на Великобритания. Продавач е ирландската компания за управление на инвестиции в имоти Avestus Capital Partners, позната и като инвеститор на българския пазар. В момента тя притежава Mall of Plovdiv и управлява Sofia Tower – офис проектът към Mall of Sofia на бул. „Ал. Стамболийски“ в София, където беше и инвеститор. Купувач е българска пътностроителна компания.

Цената на сделката не се съобщава официално, но данните от Имотния регистър показват, че става въпрос за около 10 млн. евро.

На практика това е т.нар. „трофейна“ сделка – сделка с уникален актив, емблематична история, локация, архитектура и т.н. Въпреки това обаче през последните години в сградата няма достатъчно наематели, което вероятно е и една от причините ирландското дружество да се раздели с нея.

През март унгарската компания за имоти Wing пък придоби две малки и стари офис сгради в ж.к. „Младост“ в София с обща цена също около 10 млн. евро, както писа в. Капитал. Това е и първата инвестиция на компанията извън родината ѝ, което може да е показател и за последваща експанзия.

Продължават и преговорите по сделки, стартирали през миналата година, които се очаква да приключат през тази. Остава силен и интересът към ново строителство на жилища и офис сгради, които тласкат нагоре сделките с терени.

Известно раздвижване ще има и на пазара на търговски площи с новите проекти, които се очаква да отворят врати тази година - Delta Planet във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. Първият проект с години стоя недовършен, в един момент се планираше да е частна болница, но отново се върна към първообраза си, след като сръбският Delta Holding придоби 50% от него. Вторият от повече от година е затворен заради ремонт след смяна на собствеността. В Бургас новият собственик на мол Galleria предвижда разширение, макар и да не е обявил кога ще стартира проекта. Ремонт се очаква и на мол Galleria в Стара Загора.

Търговският сегмент в столицата обаче се очаква да остане без особени промени след придобиванията от миналата година. Движение може да се види само при микса наематели и наемните нива най-вече заради изтичане на стари договори, отколкото заради предоговаряне на такива.

„Горещи“ офиси

Делът на незаетите офис площи в България е под 10% - един от най-малките в цяла Източна Европа, показват данни на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton. За сградите клас А този дял е дори под 5%. Доходността достига 7-8% - също най-високата в Европа като цяло, макар и при по-висок риск заради по-слабата ликвидност на пазара.

Последното обаче също се подобрява. Данни от Global Investment Atlas 2018 на Cushman&Wakefield показват, че през миналата година България е първа по ръст на инвестиционните сделки с бизнес имоти от 60 пазара по света – със 153% спрямо предходната 2016 г. Следва ни Виетнам с увеличение от 94%, Индонезия с 87% и Аржентина с 86%. Турция и Румъния са единствените други европейски страни в топ 10 по този показател – растеж на инвестициите в бизнес имоти, съответно на осмо и девето място.

В общата класация по обем на трансакциите страната ни е 32-ра, като се нарежда до държави като Нова Зеландия, Бразилия, Малайзия и Русия....

Пълният текст на статията, четете в хартиеното издание

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.