От старта към развитието на малката компания

enterprise10

През септември статистиката на БНБ дава тревожен сигнал за задълбочаващ се спад в банковото кредитиране. Потребителските и ипотечните кредити спадат, а банковата система отчита 8.7% свиване на печалбата си на годишна база. Състоянието на финансовата ни система е в синхрон с това на цялата икономика на страната, която все повече се задъхва, докато в Европа най-накрая се появяват дългоочакваните знаци за излизане от продължителната рецесия.

Въпреки това, през август единствено корпоративното кредитиране отчита ръст от 1.1%, макар и само на годишна база. Безспорно един от основните двигатели на кредитирането за бизнеса, особено на този, който попада в малкия и среден сегмент, в момента са европейските фондове. От една страна те раздвижват сектора индиректно заради необходимостта от оборотно финансиране за изпълнение на европроектите по оперативните програми, а от друга – директно чрез дълговите и рискови инструменти по инициативата „Джереми”.

Именно на нея сме отделили основното място в броя на ENTERPRISE за м. септември -октомври, като освен  на постигнатите до момента резултати и оставащите възможности за компаниите в различните фази от тяхното развитие, се спряхме и на историите на 6 български фирми, възползвали се от различните инструменти по програмата. За различните аспекти на програмата, от гледна точка на управляващите институции, банките и рисковите фондове, разговаряхме с Хубърт Котони, директор „Регионално бизнес развитие” в ЕИФ, Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на търговските банки в България и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанки и Светослав Стефанов, инвестиционен мениджър на 3TS Capital Partners.

Останалите теми в броя също са насочени към проблемите и нуждите на дребния и среден бизнес. Разгледахме широко обсъждания нов Закон за обществените поръчки и доколко той ще даде желания ефект за малките компании, а в рубриката за мениджмънт се фокусирахме върху съвети за доброто им управление. А за това как да продаваме по-ефективно, създавайки добавена стойност и за нас, и за клиентите, ни разказа доказаният на световно равнище бизнес консултант Тони Хюз.

Последният брой на списание ENTERPRISE е на можете да откриете във веригите  на Лукойл и ОМВ, както и по РЕПовете в София.

 

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.