От средата на годината започваме износ на мляко за Китай

milk

България е одобрена за износ на мляко и млечни продукти за Китай, като ще могат да започнат износ на продукцията си до средата на 2016 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференция в сградата на Българската агенция по безопасност на храните.

„През октомври имаше инспекция на нашите преработватели след посещението на правителствената ни делегация в Китай, водена от премира Борисов. Предстои техническо одобряване на сертификата между страните и износът ще стане възможен в момента, в който се одобри вида на този сертификат, с който Българската агенция по безопасност на храните гарантира качеството на млякото“, добави Десислава Танева.

Тя припомни, че от юни миналата година функционира Центърът за сътрудничество в земеделието между Китай и 16-те държави от Централна и Източна Европа, на който България е домакин. През 2015 г. бе открит й павилион с български продукти в безмитната търговска зона на Китай.

По думите на Танева, МЗХ и БАБХ са готови с изготвен план за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко, благодарение на който млекопроизводителите  ще могат да отговорят на съответните изисквания. Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев  допълни, че планът за тестване на качеството на суровото краве мляко отговаря и на изискванията на внос на мляко и млечни продукти на Китай.

Министърът обяви още, че заплатите на инспекторите в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъдат увеличени с до 15%. Увеличението ще засегне само служителите на Агенцията, които работят на „терен“ във фермите и в хранителните обекти. Ще се повиши и броят на инспекторите проверяващи на място.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.