От понеделник започват плащанията на земеделци за единица площ

agro-subsidy-200w

От 26 януари, понеделник, ДФ Земеделие започва кампанията по изплащане на средствата на земеделски стопани по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на семинар за представяне на земеделските кооперации от Североизточна България.

Грудев поясни още, че при застъпвания на площите, заявени за подпомагане, земеделските производители ще получат средствата си само за тези площи, които не са застъпени. Остатъкът от субсидията ще бъде изплатен след установяване, кой има право да ползва съответната застъпена площ. „От сряда ще започне и изплащането на втория транш на националните доплащания за животновъдите”, допълни още зам.-министърът.
Той обясни, че за да не бъде тази година нулева при усвояването на европейски средства по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), мярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, ще бъде отворена в края на март, началото на април. По думите му, прозорецът за приема по мярката ще бъде достатъчно голям, за да могат повече бенефициенти да участват в него.

Втората мярка, по която Министерство ще настоява да започне прием е за младите фермери. По нея, заявления ще започне да се приемат от края на май. „И по двете мерки всички коментари и забележки от страна на Европейската комисия са изчистени, така че рискът за държавата при отварянето им, ще бъде минимален. Очакваме в средата на годината Програмата да бъде официално одобрена от ЕК”, посочи Васил Грудев.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.