Отблокират плащания за 1 млрд. лв по ОП "Околна среда"

credit-bank

До края на месец юли може да бъдат отблокирани плащанията за около 1 млрд.лв по Оперативна програма "Околна среда", каза в интервю за БНР вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

По думите й са взети необходимите мерки, за да няма системни проблеми в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Според министърът, финансовата стабилност не е заплашена заради евросредствата.

"Европейската солидарност е много важен източник за публични разходи, които България ползва от години и ще продължава да полазва", категорична бе министър Златанова като допълни, че няма никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските средства.

По мнение на вицепремиера Златанова, по програмата "Околна среда" е постигнат голям напредък по отношение на отстраняването на слабостите в системата, които в последните години са довели до спиране на плащанията.

"Работи се активно по проверките на двете оси и отстраняването на евентуални слабости. Това ще стане през есента", каза министър Златанова.

По думите й, всичко планирано като проекти и процедури ще бъде направено и бенефициентите ще могат да получат своето финансиране – именно, за да избегнем потенциални загуби в края на годината.

Златанова добави, че е необходимо да се избере ново ръководство на фонда, което бързо и оперативно да започне изпълнението на задачите.

Относно идеята на БНБ да се криминализира публичното говорене за банките вицепремиерът заяви, че решението на законодателя ще бъде по целесъобразност, пише iNews.

"Това означава, че законодателят е свободен да прецени размера на обществената опасност на тези деяния, обществените нагласи, системата на НК като цяло и най- добре да прецени как да се наказват тези деяния. Убедена съм, че идеята далеч не е цензуриране на медии или на гражданско общество. Духът на закона е да се запази банковата система от безотговорно поведение", каза Златанова.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.