Основни типове автоматизирани системи за оперативно производствено планиране и оперативен производствен контролинг

metenko

Доц. Светослав Димков

Аналитиците от Международната асоциация на създателите на системи за управление на производството (MESA International) считат, че ключов фактор за устойчив успех на индустриалните предприятия е използването на комплексни системи за управление на производствените процеси.
Съвременната информационна система за автоматизиране на дейността на индустриалното предприятие може да се изобрази като пирамида, в основата на която стоят автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (SCADA), в средната част
са разположени MES системите, а във върха на пирамидата – ERP системите.
Пирамидата изобразява информационните потоци от работните центрове (машини, оборудване, работни места) към топ мениджмънта на организацията. SCADA системите се намират непосредствено над производствената система. От различните промишлени контролери и датчици тези системи снемат данни, които постъпват в модулите на MES системите, които са разположени в офисите на производствените звена. След преработка на данните се превръщат управленска информация, която постъпва в ERP системата, която функционира в звената на средния мениджмънт на организацията.

Процес на производствено планиране с ERP системи

За планирането на организационната дейност и за планирането на самите операции при ERP системите може да се каже само едно – все още се извършва по вече твърде остарелия стандарт на APICS MRP II без отчитане на текущото натоварване на строго определено производствено оборудване и без отчитане на състоянието на процеса на обработка на създаваните продукти. Такива производствени планове се оказват неизпълними на практика. Планирането с ERP системи може да послужи само за формирането на обемен производствен план в рамките на по-продължителен период (месец).Корекцията на подобен род планове обикновено е твърде трудна и в опре- делени случаи невъзможна. Затова те трябва да се изпълняват при изключително строга дисциплина от страна на изпълнителите във всички, включени в производствената верига организационни звена. Такива управлявани от ERP производствени системи имат ограничен запас от устойчивост по отношение на отклонения в производствения план. Ключов фактор при такива производствени системи са изпълнителите.

Друга особеност на ERP системите е,че след изпращане на производствените задания към всички организационни звена, системата не е в състояние да откликне ако вследствие на смущение възникне нужда от корекция някъде. Това е така защото всяко препланиране отново ще доведе до създаването само на обемен план, в който отново ще липсват подробни данни за срокове, изделия, операции и т.н. А точно това е най-необходимо на ниво производствено звено (цехово равнище).

Производствено планиране с APS системи

От гледна точка на точността на производственото планиране системите от клас APS (Advanced Planning and Scheduling) определено представляват интерес. APS системите се появяват на пазара в средата на 90-те години на 20-ти век. Те са средство за същинско планиране дейността на индустриалното предприятие. Тези системи позволяват производственото планиране да бъде:

  • разширено и усъвършенствано;
  • синхронно;
  • оперативно;
  • точно и оптимизирано.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.