Оптимизмът на бизнеса расте при предпазливи оценки на икономистите

41

През юли показателят на бизнес климата се покачва с 1.1 пункта спрямо предходния месец, като оценката на предприемачите се подобрява в промишлеността, строителството и търговията на дребно, а понижение е отчетено единствено в сектора на услугите. Затова и предприемачите като цяло очакват запазване или ръст на цените през следващите няколко месеца, показва проучване на НСИ. В същото време икономистите от Центъра за икономическо развитие (ЦИР) излязоха с доклад, според който икономиката на страната продължава да е в застой, и възможният растеж за 2012 г. е едва около 1%.

По сектори, в промишлеността показателят на бизнес климата нараства с 1.9%, като анкетата регистрира увеличение на осигуреността на производството с поръчки  от страната и чужбина. Натоварването на мощностите през юли се е увеличило до 71.3%., но с оглед на търсенето през следващите седмици предприятията отчитат излишък на мощности. Независимо, че мениджърите все още се притесняват от икономическата несигурност и недостатъчното търсене в страната, те все очакват повишение на цените през следващите 3 месеца.

В строителството е отчетено подобрение на бизнес климата с 1.6 пункта. Строителните предприемачи, които бяха най-сериозно ударени от кризата, са на мнение, че настоящата строителна активност се подобрява,  като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Производственият график е осигурен с договори за 5.5  месеца,  като се регистрира понижение от 0.5  месеца спрямо оценката през април.  Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда и финансовите проблеми остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в отрасъла. През юли в сравнение с предходния месец се засилва отрицателното влияние на конкуренцията. По отношение на продажните цени в бранша, компаниите не очакват промяна.

Търговците на дребно дават с 1.4 пункта по-добра оценка на състоянието на сектора. Повишен забелязва в очакванията им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, както и за бизнес процесите в предприятията като цяло. От негативните фактори, нараства влиянието на слабото търсене, измествайки конкуренцията. Както и при производството, предприемачите очакват ръст на продажните цени.

За разлика от останалите отрасли на икономиката, в сектора на услугите се наблюдава понижение на бизнес климата – с 1.5 пункта. Това е в резултат от по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.  По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но в очакванията за следващите три месеца анкетата регистрира известен песимизъм.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла. Очакванията на преобладаващата част от мениджърите относно продажните цени са за запазване на равнището им през следващите три месеца.

За разлика от положителната оценка на предприемачите, тази на икономистите е по-скоро негативна. Според експертите на ЦИР „Отчетеният през първото тримесечие на 2012 г. крехък и нееднозначен растеж на БВП се дължи (от производствената му страна) изцяло на растежа на позицията корективи”, се посочва в икономическия доклад на организацията за юли.

От ЦИР допълват, че „България се нуждае от балансиран растеж, при който основен двигател да е производството, а не потреблението, тъй като само производството създава дохода, който може да се потребява”. Те са обезпокоени и за способността на кредитополучателите, особено на тези на потребителски заеми, да връщат задълженията си.

„Данните за БВП за първото тримесечие (на годишна база) са обезпокоителни, защото дават сигнали за проблем с растежа – брутната добавена стойност се свива, а крайното потребление расте. На тримесечна база, обаче, свиването на крайното потребление означава, че то все пак се опитва да не надскача сянката си. Нашите очаквания за растежа на икономиката ни за цялата 2012 г. остават ниски и прогнозираме растеж около 1%, за формирането на който очакваме по-добри икономически резултати през второто полугодие.”, прогнозират икономистите.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.