Ограничено предлагане на офиси клас А в София

offices

Ограниченият брой първокласни офис площи на пазара в София са основна причина за повишението на цените на наемите в София.  В момента в столицата има не повече от двайсетина първокласни офис сгради, свободните площи в тях да са едва около десетина процента. За сравнение, свободните площи изобщо в бизнес сгради в София са около 18%, докато миналата година по същото време са били 25 на сто,  каза пред "Труд", изпълнителният директор на консултантската компания "Колиърс интернешънъл" Иглика Йорданова.

Първокласни офис сгради не са завършвани в София от години. Междувременно се наблюдава макар и умерено повишение на търсенето от страна на ИТ и аутсорсинг компании.

В момента при по-високият клас офиси наемът на кв.м на месец е между 10,5 и 12 евро, което е увеличение с около 8% спрямо миналата година. Стойността зависи от местоположението и от това какви допълнителни услуги са включени в цената, коментира Йорданова.

Според експертът ръстът на наемите, който в столицата бил неизбежен, съвсем скоро ще се разпростре и върху пазара извън София. "Причината е, че компаниите все по-смело поглеждат към пазарите извън столицата, където има концентрация на квалифицирана работна ръка - в Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново", обясни тя.

Йорданова не очаква през тази година нивата на наемите на бизнес имотите да претърпят повече изменения. Според нея обаче по-интересен ще бъде инвестиционният пазар. "Случват се доста неща под повърхността. Въпрос на време е да видим дали ще се реализират по-големи проекти през тази година", коментира тя.

Водещата тенденция на пазара на офис площи в София е по-засиленото търсене на помещения с от 100 до 1500 квадратни метра за сметка на по-големи офиси. Опциите за наемане на големи офиси с площ над 2000 квадрата осезаемо намаляха през изминалата година и ще продължат да намаляват през тази. Това също е сред причините за увеличаване на наемите, тъй като един от принципите за определяне на стойността им е площта - колкото е по-голяма, толкова по-ниска е цената на квадратен метър.

До края на годината в София ще бъдат довършени още около 80 000 кв. метра офиси. Те са предимно по булевардите "България" и "Цариградско шосе".

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.