Нова милиардна сделка на фармацевтичния пазар

pharmacy

Aмериканската фармацевтична компания "Бристъл-Майърс Скуиб" ще купи конкурентната "Селджийн", производител на лекарства срещу рак и възпалителни заболявания, съобщaват "Ройтерс" и "Блумбърг", цитирани от "Дневник". 

Създадената компания със сделката за 74 млрд. долара ще е сред лидерите в медикаментите за лечение на рак и се очаква да има сериозен потенциал в тези за имунологични или сърдечно-съдови заболявания.

Лекарството Revlimid, което американски издания определят като много популярно в САЩ и което е разработено от "Селджийн", сега ще влезе в набора от продукти на новата компания. Участниците в сделката съобщават, че заедно ще имат 9 продукта, чиито продажби надхвърлят 1 млрд. долара годишни продажби.

Сумата ще бъде изплатена в брой (включително с дългово финансиране, осигурено от дъщерна компания на "Морган Стенли" и най-голямата японска банка MUFG Bank) и в акции.

Акционерите в "Селджийн" ще получат по акция в "Бристъл-Майърс Скуиб" и 40 долара за всяка акция, която притежават от биотехнологичната компания.

"Селджийн" имаше сериозни затруднения в последната година и изгуби близо половината от пазарната си стойност през 2018 г., включително заради отказ на американските власти да направят оценка на едно от обещаващите ѝекспериментални лекарства, припомня изданието.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.