Необходим ли ни е данък върху финансовите транзакции?

finance-11

Целта на въвеждането на данък върху финансовите транзакции, най-общо казано, е събирането на допълнителни приходи в помощ на публичните финанси. Още повече, че финансовият сектор в рамките на ЕС е с по-ниско облагане в сравнение с някои други. Освен това се смята, че новият данък би имал донякъде и дисциплинарища функция, т.е. въздържане от (много) рискови сделки на финансовите пазари.

Облагането с данък на финансовите транзакции в страните от Европейския съюз (ЕС) е предложено от Европейската комисия (ЕК) още през есента на 2011 г., но още не е получило подкрепата на всички държави от Общността. Според първоначалното предложение на ЕК, въпросният данък трябваше да влезе в сила през 2014 г. Но поради липса на съгласие както за детайли по него, така и за необходимостта от въвеждането му на този етап, вземането на крайното решение се отложи до 2016 г. Твърда подкрепа за въвеждане на данъка към края на 2014 г. дават 11 държави от ЕС - Германия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Австрия, Белгия, Естония, Гърция, Словакия и Словения. Великобритания е против въвеждане на такъв данък, а в повечето от останалите държави, включително и в България, становището за новия данък не е категорично.

Какво ще се облага
Според базовото предложение на ЕК, сделки с акции и облигации ще се облагат с 0,1%, а договори за деривати - с 0,01% от стойността им. Засега не е уточнено дали ще се облага и търговията с валута (Forex).  Обсъждат се обаче и по-ниски ставки на данъка за сделките с акции и облигации, вкл. 0,01%. Предвижда се да бъдат облагани транзакции между финансови институции, когато поне една от тях е със седалище в ЕС. Според изчисленията на ЕК, ако данъкът се въведе във всички 28 държави от ЕС, постъпленията от него могат да достигнат общо около 30-35 млрд. евро годишно. Тази сума засега е условна и според някои европейски финансисти е доста оптимистична, защото не е напълно уточнено кои транзакции ще бъдат облагани. Така че все още има не малко неизвестни около прилагането на практика на данъка върху финансовите транзакции.

„Подводни камъни”
Някои от потенциалните „подводни камъни” при (евентуалното) въвеждане на данъка могат да се разглеждат в няколко посоки.

Целият текст може да намерите в новия брой на сп. Enterprise. 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.