Над 55 млн. лв. финансова помощ ше получат зеленчукопроизводители и животновъди

cow_and_calf

Над 55 млн. лева са гарантираните средства за специфично подпомагане на земеделските производители през 2013 г. По голямата част от тях, над 40.7 млн. лв.,  са отделени за млечни крави, овце и кози майки и ще бъдат платени през месец декември 2013 г. Средствата за производители на качествени плодове и зеленчуци за Кампания 2012 в размер на 15 млн. лв. лева бяха изплатени през април тази година, а тези за 2013 г. ще бъдат преведени на фермерите през април 2014 г. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Разпределението на средствата за специфично подпомагане беше гласувано на 27 юни 2013 г. в Брюксел от представители на държавите членки на ЕС на заседание на Управителния комитет по директни плащания. В регламента, одобрен на това заседание са включени и 55-те милиона лева за специфично подпомагане на българските земеделци. Сумата представлява максимумът, който страната ни може да получи към момента, заради тавана от 3,5% от пакета за директни плащания.

Подпомагането за Кампания 2014 г. ще е със същите параметри както за Кампания 2013 г., като нова нотификация не се изисква, доколкото получената за 2012 г. е валидна и за следващите години, в случай, че процентът на подпомагането се запазва на 3,5% от директните плащания.

От земеделското ведомство ще настояват пред Европейската комисия и в Съвета на министрите по земеделие на ЕС по-високият процент за обвързана подкрепа да може да се прилага в България още от 2014 г. и по този начин да се увеличи подпомагането на животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци. С решение на Съвета на министрите, който се състоя  в Люксембург на 24-25 юни 2013 г., 13% от директните плащания за българското земеделие ще обвързани с производството на определени земеделски продукти и така в периода 2015-2020 г., което означава над 3 пъти по-голямо финансиране за секторите овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.