Над 4 млн. кубика стари отпадъци на сметището в с. Долни Богров са неутрализирани

bogrov

Над 4 млн. кубика отпадъци, трупани в продължение на 25 години край с. Долни Ботров, са неутрализирани и няма да бъдат заплаха за въздуха, водите и почвите в региона. Това бе реализирано по „Проект за закриване и рекултивация на депото за битови отпадъци-село Долни Богров“, финансиран чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по проект № DIR-51222031-1-173 по „Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“ Общата стойност на проекта е в размер на 29 880 977,53 лв.

Депото се намира в Североизточната част на Софийското поле в района на Кремиковци и заема част от терасата на р. Лесновска. Експлоатацията му започва през 1972 г. и продължава до 1997 г. Депонираните количества отпадъци са сериозен проблем, тъй като гнилостните процеси продължават, отделят се вредни газове и има рискове за замърсяване на река Лесновска, въздуха и подпочвените води.

За решаване на възникналите проблеми се налага закриване и рекултивация на депото, за което са нужни сериозни инвестиции, тъй като площадката е с площ от 529,94 декара, заобиколено е от езера, а на някои места височината на депонираните отпадъци достига 15 м. Решението идва с проект: „Изпълнение на дейности по закриване и рекултивиране на общински депа за битови отпадъци на територията на Р България, които не отговарят на нормативните изисквания“, реализиран чрез ПУДООС по „Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“ ПУДООС отпуска безвъзмездна финансова помощ на Столична община с два договора № 8585/17.07.12г. и № 9215/29.05.13г. на обща стойност 29 880 977,53 лв. Дейностите, включени в проекта са изпълнени.

Основната цел на проекта е да се намали максимално влиянието на натрупаните отпадъци върху околната среда, което е свързано с извършването на инженерно-технически мероприятия. Отпадъкът се събира, валира и изолира с фолио, което не позволява проникване на отпадни води в почвата. Инфилтратът се отвежда в специални резервоари, има и система от кладенци и колектори за отвеждане на образувалите се био-газове, които се изгарят чрез горелка, така че във въздуха не се отделят диоксини и фурани. Така днес опасността от замърсяване на почвите, водите и въздуха е сведена до минимум.

Проектът „Изпълнение на дейности по закриване и рекултивиране на общински депа за битови отпадъци на територията на Р България, които не отговарят на нормативните изисквания“, реализиран чрез ПУДООС е на стойност 97 627 253,99 лв. Изпълнители са 37 общини, като общини Силистра, Хитрино и Ветово закриват по две нерегламентирани депа на територията си.

В общини Раковски и Калояново са окончателно приключили дейностите по изпълнение на техническата и биологична рекултивации, в резултат на което са рекултивирани 48,76 дка. До момента са изпълнени техническата рекултивация на още 33 депа, сред които са депата в Самуил, Цар Калоян, Сухиндол, Каспичан, Разград, Кубрат, Угърчин, Хитрино, Борово, Костинброд, Симеоновград, Козлодуй, Летница, Сливо поле, Царево, Силистра, Каолиново, Главиница, Оряхово, Чипровци, Тополовград, Свиленград и др. Изпълняват се строително-монтажните работи в още 3 общини. С приключването на целия проект ще бъдат рекултивирани над 1591 дка, но най-голямата полза е, че се намаляват рисковете за здравето на хората и ще бъде подобрена жизнената среда на населението на територията на общините, извършили рекултивация на старите си общински депа за ТБО.

 Publikacia_PUDOOS-06

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.