Над 11.7 млн. лева за животновъдите като мярка срещу кризата с пазара на мляко в ЕС

cow_and_calf

Българските фермери от сектор „Животновъдство” ще получат общо 11 742 820 лв. в 4 схеми за временна извънредна помощ, определена от Европейската комисия за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС.  Мерките бяха приети на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, съобщиха от фонда.

За фермерите, отглеждащи крави, предвидената помощ е на обща стойност 9 918 375 лв., разпределени в две схеми. Първата схема,  „Подпомагане на база реализирани и декларирани от изкупвачите и производителите на краве мляко доставки и/или директни продажби на мляко през квотния период 2014/2015 г.“,  е с бюджет от 5 447 975 лв. Втората,  за подпомагане на брой млечни крави в стопанството, разпределя финансов ресурс в размер на 4 470 400 лв.

Схемата „Подпомагане на брой биволици в стопанството“ ще подкрепи фермерите със средства в размер на 283 280 лв.

Фермерите, които отглеждат овце-майки и/или кози-майки, ще получат европейски средства по Схема „Подпомагане на брой овце-майки и кози-майки в стопанството“ с бюджет от 1 541 165 млн. лева. Управителният съвет на ДФЗ взе решение за отпускане на допълнителни средства от националния бюджет до 1.5 млн. лв. по същата схема. С това общият размер на извънредната помощ за животновъдите ще надхвърли 13 млн. лева.

Предстои приемането на наредба за прилагането на тези мерки, както и публикуването й в Държавен вестник, уточняват още от ДФЗ.

 

 

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.