МС публикува Проект за прилагане на принципа на мълчаливото съгласие при предоставянето на услуги за бизнеса

business-students

Министерския съвет публикува за обществено обсъждане Проект на решение за прилагане на принципа на мълчаливото съгласие при предоставянето на услуги за бизнеса. Проектът на решение е в продължение на усилията на правителството за намаляване на административната и регулаторната тежест.

Мълчаливото съгласие при предоставяне на услуги/режими като инструмент за намаляване на административната тежест се изразява в това, че въвеждането му като принцип при предоставянето на административни услуги дисциплинира администрацията да се произнася в срок и позволява стопанската активност да не спира поради мълчанието на администрацията.

Услугите, в процедурите по предоставянето на които, ще бъде въведено мълчаливото съгласие са:
• Регистрация на вносители на растения, растителни продукти и други обекти в официалния регистър за фитосанитарен контрол
• Регистриране на земеделски производители
• Регистрация на физически лица за упражняване на лесовъдска практика и за извършване на дейности в горски територии
• Регистрация на търговци за упражняване на лесовъдска практика и за извършване на дейности в горски територии
• Издаване на разрешение за паша
• Издаване на разрешение за бракуване на трайни насaждения с неизтекъл/изтекъл срок на амортизация
• Издаване на разрешение за обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС
• Вписване на самостоятелен обект
• Регистрация на регистрирани купувачи за първа продажба на продукти от риболов
• Регистрация на фирми, извършващи ремонт и сервиз на фискални устройства.

Намаляването на административната и регулаторната тежест и облекчаването на бизнес средата са ангажименти на Правителството, залегнали в Програмата „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България“.

Важен инструмент за намаляването на административната тежест е прилагането на принципа на мълчаливото съгласие при различни процедури, свързани с регулаторни режими.

Мълчаливото съгласие при предоставяне на услуги/режими като инструмент за намаляване на административната тежест се изразява в това, че въвеждането му като принцип при предоставянето на административни услуги дисциплинира администрацията да се произнася в срок и позволява стопанската активност да не спира поради мълчанието на администрацията.

По посочената причина този принцип е предвиден в редица актове на ЕС, основният сред които е Директива 2006/123/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета от 12 декември 2006 година относно услугите на вътрешния пазар. Според директивата, ако не е предвидено друго, липсата на отговор за определен период от време, следва да се смята за даване на разрешение. Директивата е транспонирана в българското законодателство чрез Закона за дейностите по предоставяне на услуги.

Докладът за Проекта може да намерите тук.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.