МРРБ ще бъде управляващ орган по три програми за трансгранично сътрудничество

Ministerski-savet

Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде управляващ орган на програмите за трансгранично сътрудничество България - Македония 2014-2020, България – Сърбия 2014-2020 и България – Турция 2014-2020. Решението беше взето на заседание на Министерския съвет. За Сертифициращ орган по програмите бе определена дирекция „Национален фонд” към Министерството на финансите.

Ресурсът на Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония 2014-2020 е общо 19,5 млн. евро, от които европейското финансиране е в размер на 16,5 млн. евро. Подкрепата по програмата е насочена към приоритетните области околна среда, туризъм, конкурентоспособност и техническа помощ.

Средствата по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2014-2020 са общо 34,1 млн. евро, от които европейското финансиране е в размер на 30 млн. евро. Дейностите са насочени към приоритетните области устойчив туризъм, младежи, околна среда и техническа помощ.

Общият ресурс на Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020 възлиза на 29,6 млн. евро, от които 25,2 млн. евро са от Инструмента за предприсъединителна помощ, а 4,4 млн. евро са национално публично съфинансиране, предоставено от двете държави. Финансирането по програмата е разпределено в три приоритетни области – околна среда, устойчив туризъм и техническа помощ.

Планираните мерки по програмите целят подобряване на регионалните и местни политики за развитие, подпомагане създаването и развитието на трансграничните партньорства, усвояване на нови знания и обмен на добри практики.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.