Модерен ферибот ще свързва страната със стратегически пазари

ferry

Свързването на  традиционните европейски пазари със средна Азия и страните от бившия Съветски съюз, възстановяване на транспортния коридор, който дава възможност за добри икономически връзки. Това е стратегията на първата фериботна линия у нас, която се пуска днес. 

Искаме нашият клиент, качил се на борда, да стане наш приятел и постоянен клиент, посочи по време на пресконференция, дадена на борда на кораба „Дружба” Огнян Райчев – изпълнителен директор на Ро-Ро линията линията, която се оперира от Port Bulgaria West. Корабът е най-големият по своите размери, опериращ във водите на Черно море. Той е с дължина 180 м и ширина 25 м. Товарният му капацитет е 1900 линейни метра, което се равнява на около 140 транспортни камиона и около 90 леки автомобила, разположени на отделни палуби.

Билетът за пътници е на стойност от 100 лв. При превозните средства цената варира от 650 до 1400 евро, като за шофьорите е включена храна и каюта. Корабът ще плава по седмичен график всеки петък по дестинацията Бургас – Поти - Бургас. В началото на септември предстои включване и на руско пристанище. Разписанието ще бъде седмично, а графикът ще се обявява всеки месец. Транзитното време за плаване от Бургас до Поти е за по-малко от два дни. Корабът има възможност да се движи и по-бързо, тоест да бъде наваксвано евентуално забавяне в пристанище например.

Корабът се намира на временен терминал, изграден специално за него. Предстои въвеждане в експлоатация на модерно съоръжение, пригодено за обработка на товари, камиони и пътници, което се очаква да се случи в началото на следващата година. Мащабна идея е за създаване на сериозен логистичен център, позициониран в Бургас. Проектът включва изграждането на Ро-Ро пътнически терминал на пристанище Port Bulgaria West. Също така и пускането в експлоатация на кораба „Дружба” по линията Бургас – Грузия – Русия, добави Огнян Райчев, цитиран от burgasdunews..

Това бе доста смело решение, понеже инвестицията е голяма, ситуацията е трудна, но ние решихме, че България трябва да върне позицията, която е имала в древни имена – на едно изключително важно кръстовище и връзка, която е балансирала контактите между Изток и Запад, посочи пред медиите собственикът на ферибота Цветелина Бориславова. Това е сигурен, бърз и удобен контакт. България е най-краткият и удобен път към Европа, а с новата магистрала Бургас има предимство с годни от Варна. За нас това е дългосрочен проект със стратегическа важност - не само за Бургаски регион, но и за страната.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.