Мисията ни е да променим отношението на хората в Европа към предприемачеството

139233_stefanov_svetoslav

Неотдавна 3TS Capital Partners обяви първото затваряне на своя TCЕЕ Фонд III, който ще инвестира 103 млн. евро в технологични компании от Централна и Източна Европа. Свързахме се с инвестиционния мениджър на компанията Светослав Стефанов, за да разкаже за перспективите пред новия фонд и да сподели мнението си за развитието на стартъп екосистемата в България. С г-н Стефанов разговаря Александър Александров.

Г-н Стефанов, какви са очакванията ви за новия TCRR Фонд III?

Имам три категории очаквания. Първо – да продължим, да връщаме отлична доходност на нашите инвеститори, както се е случвало до сега през последните почти петнадесет години с предишните ни фондове. На второ място, очаквам да съпътстваме и катализираме с пари, опит и контакти растежа на високотехнологични фирми, както и на цялата предприемаческа екосистема. Част от тази категория е и мисията ни да променим в позитивна насока отношението на хората в Европа към предприемачеството и в частност към технологичното предприемачество. На трето място – да продължим успешно да развиваме 3TS Capital Partners като водещ Growth Equity инвеститор в Централна и Източна Европа, фокусиран върху технологиите, медиите и телекомуникациите. Компанията има вече петнадесетгодишна история и няколко успешни фонда след себе си. Успели сме да създадем няколко глобални технологични компании (LogMeIn, SolveDirect, Avangate_ и др., които от локални компании с корени в Централна и Източна Европа, сме успели да превърнем в глобални играчи.

А как могат фирми от България да получат инвестиция от организацията? На какви изисквания трябва да отговарят и какъв размер инвестиция могат да очакват?

 За компаниите от България има една добра и една не толкова добра новина. В новия фонд на 3TS Capital има достатъчно пари, чакащи да бъдат инвестирани във фирми, които евентуално могат да достигнат „звездите“ като Google и други от тяхното ниво. Не толкова добрата новина е, че конкуренцията от други фирми в Централна и Източна Европа за такива инвестиции е много, много жестока. Това, което виждаме в целия ЦИЕ регион - от Балтика, до Турция е, че има много, много качествени компании, които имат превъзходна технология и много добри ръководни екипи.

Какво е мнението ви за развитието на българската стартъп екосистема през последните години?

Това, което виждам в България като развитие в сегмента през последните няколко години, е много позитивно. Малко е тъжно, че се случва с почти 20 години закъснение, но „по-добре късно, отколкото никога“. Със създаването на двата венчър акселератора LAUNCHub и Eleven екосистемата премина на качествено ново, позитивно ниво. Парите, с които Европейският инвестиционен фонд и българското правителство създадоха тези два акселераторски фонда, направиха истинско чудо за предприемаческата общност в България. Не говоря само за материалния аспект на финансирането на стартиращи фирми. Това, което тези фондове направиха, е нещо много по-ценно. Промяна на мисленето на хората, показвайки им, че предприемачеството, рисковият капитал, инвестициите на бизнес ангели не са нещо далечно, което съществува само по книги и филми за Силициевата долина, а нещо съвсем реално и близко. Нещо, което се случва в града, в който живеят, с хората, които лично познават. А най-ценното е, че насърчи хората да мечтаят и при това - да имат смелостта да мечтаят големи мечти и да разберат, че разликата между мечта и реалност е, колко силно искаш да се случи и колко усърдно работиш за осъществяването й.

Развитието на стартъп средата в България оказва ли някакво влияние на дейността ви?

Да, тези две програми естествено допринасят много за увеличаване броя и качеството на стартъпите, в които 3TS Capital евентуално би инвестирал на по-късен етап. Мога само да окуража и насърча българските предприемачи, да кандидатстват и ако имат шанс, да преминат през такава акселераторска програма, защото това автоматично им дава не само финансови средства, но и много по-ценни неща като съвети и коучинг от отлични професионалисти, качествена марка и видимост в международен план. Аз лично съм ментор и в двете български акселераторски програми и с техните екипи правим редовни срещи и ревюта на портфолио компаниите им.

Може ли да се каже, че някои от тези стартъпи вече имат шансове да кандидатстват при вас?

 

Не искам да коментирам конкретни фирми, но според мен успехите и времето са тези, които ще покажат. Видях много добри идеи и екипи в двата акселератора и според мен с подходяща подкрепа много от тях имат големи шансове за успех.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.