Министерство на земеделието създава два регистъра за тютюнопроизводителите

tobacco-640x480

Министерството на земеделието и храните ще създаде два нови регистъра - на тютюнопроизводителите и на сключените от тях договори за изкупуване на тютюн, и на лицата, получили разрешение за изкупуване. Това стана ясно с приети на второ четене поправки в закона за тютюна.

Със сигурност е крачка към положително развитие на секторя създаването на регистър на тези, които изкупуват тютюн”, заяви Цветан Филев, председател на асоциацията на тютюнопроизводителите НАТ 2010, цитиран от 24chasa.bg.

Изкупуването ще се извършва единствено от лица, получили разрешение, разполагащи с подходящи обекти и съоръжения за съхранение и сключили договор с регистриран тютюнопроизводител. Разписани са задълженията да се предоставя информация за прогнозните количества, които ще бъдат изкупени през следващата година, за наличните количества тютюн от предишна реколта и за вече реализираните. Отпада 30-дневният срок, в който изкупеният тютюн следва да бъде изплатен.

Прието бе още към областните дирекции “Земеделие” да се създадат комисии. В тях ще работят експерти, които ще извършват независима оценка на качеството на тютюна при спорове между производител и търговец.

Сред приетите измененията е и отмяна на забраната за производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър и на разпоредбата, въвеждаща санкция за нарушение на тази забрана.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.