Международен проект ще подкрепя развитието на земеделските МСП

1065629_combine_harvester_by_the_work_1

Започна изпълнението на международния проект AGRO-START, който ще подкрепя развитието на малките и средни предприятия в секторите на животновъдство и растениевъдство в Югоизточна Европа. Инициативата, която се изпълнява в Албания, Гърция, Италия, Македония, Румъния и Словения и България по линия на европейската програма за сътрудничество в Югоизточна Европа, беше представена пред представители на публичния, частния и неправителствения сектор у нас.

В рамките на проекта ще бъде разработена международна база данни с доставчиците на услуги в областта на  растениевъдство и животновъдство, благодарение на която предприемачите ще могат да се възползват от адекватна помощ при стартиране на собствен бизнес. Проектът разработва и организира още електронен курс за предприемачи и различни инструменти за популяризиране на предприемаческите инициативи  на международно ниво.

По думите на Антоанета Божинова, Изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, макар и изправена пред доста проблеми в секторите на растениевъдството и животновъдството, България  може да отбележи напредък в тези два бранша, благодарение на стартиращия проект, чието изпълнение ще продължи до 2014 г. Според нея е напълно възможно консервната ни промишленост да успее да задоволи търсенето на преработени плодове и зеленчуци, ако се преодолеят два основни проблема: тези на производството и  липсата на работна ръка в България, тъй като този бизнес е сезонен и неособено привлекателен за млади хора. „Нашите очаквания са, че чрез подкрепата на държавния бюджет, европейските фондове и нашите партньори от 6 страни, ще излезем на външните пазари, представяйки нашите продукти с логото България“, допълни още Божинова.

Що се отнася до животновъдството, заемащо около 28 % от общата брутна продукция в земеделието, като основни проблеми бяха очертани намалението на бройката животни, от което следва и ограниченото производство на мляко. За сметка на това обаче се забелязва увеличение при производство на козе, биволско и овче мляко – в над 63 % от фермите за овце се отглеждат 50 и повече животни, а за 2012 г. са произведени 1 273 498 тона овче мляко, стана ясно на конференцията.

Именно с  цел увеличение на брутната продукция в сектора чрез нарастване на броя на животните, по-високо ниво на доходност от животновъдната дейност и по-голям обем на износа на живи животни са отделени 59 млн. лева от бюджета и европейски субсидии. Освен това животновъдите могат да кандидатстват за кредит по кредитна схема на ДФ „Земеделие“ за инвестиции в селското стопанство в две основни направления: за създаване и оборудване на животновъдни ферми; закупуване на чистопородни, хибридни и стокови животни и техническо обезпечение: закупуване на техника, оборудване и инвентар.

Една добра алтернатива  за развитие на пазара на мляко и млечни продукти като кашкавал и бяло саламурено сирене в България, е въвеждането на директните продажби от фермите и въвеждането в експлоатация на мини мандри, които да произвеждат и реализират на вътрешния пазар традиционни млечни продукти със специфични качества. По този начин традицията в производството на млечни продукти от планинските и селските мандри може да се възвърне, каза проф. Марин Тодоров.от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян. „Перспективата на млечното животновъдство не е в големите фирми, а в малките мобилни мандри“, категоричен бе той.

 

Автор: Кристина Николова

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.